Aktualno Partnerji

Mehki zagon je nepogrešljiva zaščita elektromotorja

Kaj je mehki zagon

Mehki zagon ali Softstarter je polprevodniški sistem ali naprava, ki ščiti elektromotorje izmeničnega toka pred poškodbami, ki jih povzročijo nenadni dotoki moči. To doseže tako, da omeji velik začetni vdor toka, ki nastane z zagonom motorja. Zagotavlja postopen zagon do polne hitrosti motorja. Mehki zagoni so znani tudi kot mehki zaganjalniki z zmanjšano napetostjo, saj zmanjšajo napetost, ki je po navadi povezana z zagonom motorja.

V katerih aplikacijah uporabimo mehki zagon

Mehki zagon se uporablja v aplikacijah, kjer:

  • Je nadzor hitrosti in navora potreben le med zagonom (in zaustavitvijo, če je opremljen z mehko ustavitvijo)
  • Je potrebno zmanjšanje velikih zagonskih tokov (povezano z velikim motorjem)
  • Mehanski sistem zahteva nežen zagon za razbremenitev skokov navora in napetosti, povezanih z običajnim zagonom
  • Uporabljajo črpalke za odpravo tlačnih sunkov, ki nastanejo v cevnih sistemih, ko tekočina hitro spremeni cev

Kako deluje

Mehki zagon motorja z zmanjšanjem navora začasno zmanjša vhodno napetost ali tok. Nekateri mehki zagoni lahko uporabljajo polprevodniške naprave za nadzor pretoka toka. Lahko krmilijo eno do tri faze, pri čemer so boljši rezultati običajno pri trifaznem krmiljenju.

Večina mehkih zagonov za zmanjšanje napetosti uporablja serijo tiristorjev. V normalnem izklopljenem stanju tiristorji omejujejo tok, v normalnem vklopljenem stanju pa tok dovoljujejo. Tiristorji se vklopijo med dvigovanjem, obvodni kontaktorji pa se vklopijo, ko je dosežena največja hitrost. To pomaga znatno zmanjšati segrevanje motorja.

Uporabiti mehki zagon ali frekvenčni pretvornik

Motorji pri hitrem pospeševanju do polne hitrosti pogosto potrebujejo veliko energije. Tako mehki zagoni kot frekvenčni pretvorniki se lahko uporabljajo za zmanjšanje zagonskih tokov in omejitev navora. Izbira med mehkim zagonom in frekvenčnim pretvornikom je pogosto odvisna od aplikacije, sistemskih zahtev in stroškov – tako začetnih, kot v življenjskem ciklu sistema. Mehki zaganjalniki so pogosto bolj ekonomična izbira za aplikacije, ki zahtevajo nadzor hitrosti in navora le med zagonom motorja. Poleg tega so idealna rešitev za aplikacije, kjer je prostora malo, saj običajno zavzamejo manj prostora kot frekvenčni pretvorniki.

Mehki zagon
Mehki zagon