Aktualno Partnerji

Učinkovit nadzor za preprečevanje okužbe s Covid-19 v zobozdravstvu – praktični primer iz ambulante v San Diegu

Zobozdravstveni delavci so že dolgo izpostavljeni različnim boleznim in razumejo pomembnost varnostnih ukrepov za nadzor okužb, ki vedno vključujejo nošenje maske, da se zaščitijo pred nevarnimi aerosoli. Ena izmed njih je tudi dr. Larsen, zobozdravnica iz San Diega, ki že 20 let deluje v ordinaciji Xceptional Dental. Dr. Larsen je diplomirala na zobozdravstveni šoli ravno v času, ko se je začel širiti virus HIV. Ker je AIDS bolezen, ki se prenaša preko krvi, so se uporabljali “univerzalni varnostni ukrepi”, predvsem zaradi predpostavke, da je vsaka oseba lahko okužena. Zobozdravstveni varnostni ukrepi – nošenje kirurških mask, zaščita oči, rokavice in obleke so tako postale standardne prakse. Pa vendar za preprečevanje okužbe s Covid-19 danes niso več dovolj.

Osnovni nadzor nad širjenjem aerosolov

S pojavom Covid-19 je bila torej postavljena pred nov izziv. Za Covid-19 ni bilo zdravila, širil se je po celem svetu in nobena oseba ni bila imuna. Ko se je pandemija širila, so na veliko razpravljali o tem, ali se virus širi preko dotikanja površin ali preko aerosolov (velike in majhne kapljice, razpršene v zraku). Po svetu so številni „instant strokovnjaki“ ustvarjali paniko in širili napačne informacije o prenašanju virusa. Preprečevanje okužbe s Covid-19 je bilo tako izziv.

xceptional-dentist
VIR 1

Dr. Larsen je sprejela racionalen, vendar celovit pristop k preprečitvi širjenja in ohranjanja njene zobozdravstvene prakse. Tako po pojavu virusa je ekipa sprejela vse varnostne ukrepe:

 • namestitev visoke pleksi pregrade, ki ločuje obiskovalce od receptorja
 • dezinficirana pisarna z rednim pršenjem celotnega objekta s hipoklorovo kislino (HOCL), odobrena tehnika FDA, ki se zdaj uporablja v igralnicah, ladjah in velikih javnih mestih
 • izboljšana dezinfekcija z brisanjem vseh površin, stikal, kljuk in drugih točk z FDA registriranim razkužilom
 • odstranitev vseh revij, brošur in drugega bralnega materiala, preko katerega bi se lahko prenašal virus
 • omejena uporaba “čakalne sobe” in povečano ločevanje ljudi v pisarni
 • zmanjšano tveganje za navzkrižno kontaminacijo z zdravnikom in osebjem
 • ustanovljen je bil “Klic pred vstopom” – protokol za bolnike, ki prihajajo v zobozdravstveno ambulanto
 • zamenjani HVAC filtri (ogrevanje, prezračevanje in klimatska naprava) s HEPA filtri (visoka učinkovitost)
 • zanesljiva oskrba s PPE (Personal Protective Equipment) ali OZO (osebna zaščitna oprema) za enkratno uporabo: KN-95 maske, ščitniki za obraz in rokavice

Učinkovit nadzor preprečevanja okužbe s Covid-19

A tudi z vsemi temi previdnostnimi ukrepi je dr. Larsen vedla, da bo potrebovala nekaj več, da bo njena ambulanta varna. Zavedala se je, da obstaja še večje tveganje kontaminacije in okužb za ekipo kot tudi njene paciente.

Kljub varnostnim ukrepom, ki se jih zobozdravniki za zagotavljanje ustrezne higiene in preprečevanje okužbe s Covid-1 držijo, je v ambulantah zaradi prisotnih virusov in nalezljivih bolezni težko upravljati. V primeru neverjetno majhnega virusa Covid-19 je še težje. To je zato, ker se rutinska zobozdravstvena oprema redno uporabljajo v postopkih ustvarjanja aerosola. Rezultat so aerosolizirani delci, ki se lahko zadržijo v zraku in tako okužijo ekipo in poznejše bolnike. Najboljša rešitev v tem primeru je strategija “zajemanja pri viru” – zbiranje vseh potencialno onesnaženih delcev takoj, ko zapustijo bolnikova usta. Za tak način je vsekakor potrebna ustrezna odsesovalna naprava.

OZO se običajno imenuje “zadnja obrambna linija” in nikoli ni popolna rešitev za aerosolno virusno grožnjo. Dr. Larsen in njena ekipa so ocenjevali obstoječe naprave za upravljanje aerosola in ugotovili, da ne nudijo dovolj zaščite. Dr. Larsen je ugotovila, da bo morala zajeti delce aerosola z močnim sesanjem in nato odsesati na varno lokacijo zunaj objekta. Odločila se je za strategijo prezračevalnega sistema z odseovalno roko, ki popolnoma odstrani grožnjo kontaminiranih aerosolov pri viru, torej bolnikovih ustih.

larsen
VIR 1

Iskanje koristi dolgoročne strategije za nadzor aerosolov

Takoj po prejemu vladnega odloka, da bi ustavili redne storitve, se je dr. Larsen pričela dogovorjati z njeno zobozdravstveno ekipo. Razpravljali so o znanih in domnevnih izzivih za ponovno odprtje ambulante. “Osebje je imelo napade panike,” je dejala dr. Larsen. Vedela je, da je potrebovala učinkovito rešitev za preprečevanje okužbe s Covid-19, saj se je virus najverjetneje širil z aerosoli. Vedela je, da bo kmalu morala uvesti rešitev, ki je bila boljša od vsakega sistema, ki ga tržijo redni prodajalci.

Ko so zobozdravstvene ordinacije ponovno začele delovati, je veliko higienskih delavcev zapustilo zobozdravstveno področje zaradi strahu, da pridejo v stik s Covid-19 na delovnem mestu. Grožnja prenosa virusa z aerosoli v kombinaciji z izjemno bližino bolnikov, ki so lahko okuženi, je ustvarila situacijo, ki je pustila številne v strahu. Ena od delavk Xceptional Dental sicer ni odnehala, vendar se je bala vrniti v pisarno. Na vsakem stolu so namestili in preizkusili odsesovalno roko, vendar je niso mogli prepričati, da preveri, kako varno je.

Po naključju pa je Xception Dental začasno zaposlil drugega higienista, ki je delal z drugim zobozdravnikom. Ta začasni delavec je bil tako navdušen nad sistemom za nadzor okužb, da se je v Xception Dental zaposlil redno.

Prava izbira filtrov

Kot del nadzora nad aerosoli so v ambulanti nadgradili vse HVAC filtre s HEPA filtri. Medtem ko HVAC prezračevalni sistemi pomagajo očistiti in ujeti nekaj nalezljivih delcev s filtriranjem kroženja zraka, pa ne odpravljajo aerosolov pri viru in potencialno omogočajo kroženje kontaminiranega zraka v objektu. Dr. Larsen in njena ekipa razumeta, da brez opreme za zajem oz. odsesovanje vira osebje v sobi in v celotnem objektu lahko pride v stik z aerosoli, še preden so odsesani ven.

Nazadnje, vendar verjetno najpomembnejše – Xception Dental pacienti so dejansko povedali, kako so sistem odsesovalne roke in drugi previdnostni ukrepi ustvarili občutek varnosti, ki jih resnično cenijo. Tehnološko napredna ambulanta je sedaj tehnično usposobljena za razumevanje vrednosti zajemanja vira in neposrednega izčrpanja zraka za izboljšanje prezračevanja in zmanjšanje možnosti okužbe. Dr. Larsen je poročala, da ni bilo nobenega primera, kjer bi se pacient zaradi odsesovalne roke počutil neprijetno, ravno obratno.

To je situacija, ki je postala win-win-win za zobozdravnico, njeno ekipo in paciente.

odsesovalna-roka-2
VIR 1

Odsesovalna roka – sistem za učinkovito odsesovanje

Na začetku Covid-19 izbruha sta dr. Larsen in njen mož, strojni inženir, iskala informacije o vseh možnih sistemih za nadzor aerosolov. Njuna hitra ocena je bila, da je bil problem preveč kompleksen, in ga je bilo težko rešiti s preprosto rešitvijo, ki se je tržila v vseh zobozdravstvenih revijah in pri tržnikih. Te samostojne enote ne morejo rešiti osnovnega problema ohranjanja dovolj pretoka zraka, medtem ko izpolnjujejo njihove druge zahteve. Želeli so rešitev oz. centralni sistem, ki bi omogočil nadzor nad okužbo, medtem ko bi poskrbela še za nekaj izzivov:

 1. Prezračevalna naprava mora imeti visoko stopnjo pretoka, da bi lahko zajela velike in majhne delce aerosola, ki je lahko vir COVID-19 infekcij in drugih prihodnjih groženj.
 2. Prezračevalna oprema mora biti zmožna delovati neprekinjeno, vendar mora biti privlačna in se oblikovno skladati z zdravstveno ambulanto. Odsesovalna roka FX2 je bila popolna rešitev za te pogoje.
 3. Hrup, ki ga povzročajo visoke stopnje pretoka zraka, ne sme biti moteč za bolnike in ekipo. Slogan Xceptional Dental je bil “mirna in udobna zobozdravstvena izkušnja”. Nova oprema in vsi drugi previdnostni ukrepi so slogan spremenili v “mirno, udobno in varno zobozdravstveno izkušnjo.”
 4. Nameščeni cevovodi, ventilatorji in električna oprema se morajo ujemati z omejenim delovnim prostorom obstoječih ambulant in ne smejo zahtevati veliko vzdrževanja. To je bilo mogoče le z “najboljšim” izborom opreme in namestitve po meri.

Ali je torej preprečevanje okužbe s Covid-19z odsesovalno roko učinkovito?

Po namestitvi FX2 odsesovalne roke je potekalo manjše prilagoditveno obdobje, ki zahteva minimalne prilagoditve iz njene ekipe, kot je odlaganje pladnja na levo in ne na desno stran zobozdravnika. Razen tega je njeno osebje lahko nadaljevalo svoje vsakodnevne procese zdravljenja in skrbi za paciente.

Z nameščeno odesovalno roko so se dr. Larsen in njeno osebje začeli počutiti na delovnem mestu veliko boljše in varnejše. Najbolj navdušen je še danes prav novi zaposleni. Tako preprečevanje okužbe s Covid-19 se mu zdi idealno.

»Zajema aerosole in povečuje prezračevanje. To je kot, da imate odprto okno z vašimi usti“, pravi dr. Larsen. »Če bi lahko opravljali zobozdravstvene storitve zunaj, je to najbližja stvar. Prinaša zunanjost v prostor. “

Zaradi učinkovitega oblikovanja in nevsiljive narave odsesovalne roke je dr. Larsen dobila dolgoročno rešitev, ki jo bo tudi v prihodnje lahko še naprej uporabljala in s tem povečala varnost okužbe v svoji ambulanti. Verjame, da bo ponudila zaščito ne samo iz Covid-19, ampak tudi za druge nalezljive bolezni, kot je gripa.

odsesovalna-roka
VIR 1

Dr. Larsen je tudi opazila, da je odsesovalna roka FX2 pomagala spremeniti dojemanje bolnikov o zobozdravnikih. Pred tem bolniki niso opazili vseh previdnostnih ukrepov dr. Larsen in njene ekipa ter so zgolj sklepali, da bo ordinacija varna. Namestitev FX2 pa je bil jasen signal bolnikom, da je za dr. Larsen najbolj pomembna varnost in udobje pred vsem drugim.

“Pacienti pravijo, da se tako počutijo bolje varne in se z veseljem vračajo,” pravi dr. Larsen, “res jim je všeč. Preprečevanje okužbe s Covid-19 torej očiton deluje.

VIR (1) Nederman