Sladoled na poroki – bi lahko bilo še slajše?
Partnerji

Sladoled na poroki – bi lahko bilo še slajše?

Sladoled na poroki? Ste že kdaj razmišljali o njem? Ali vedno pomislite le na “kolono”, torto, minibar, igrice ipd.

Na vroč poletni poročni dan skorajda nič bolj ne vžge kot – sladoled – pri tem pa ni važno ali gre za sladoled v lončku, kornetu ali na leseni palčki!

Pripeljite sladoled na poroko!

“Kako?”, si boste mislili …

Pokazali vam bomo nekaj načinov o tem, kako preprosto lahko pripravite sladoled na poroki in kako lahko to čudovito poslastico vkomponirate v najpomembnejši dan ljubezni!

Navadno se poročni dan začne s sprejemom pri ženinu in nevesti, sledi del z matičarjem, nato cerkvena poroka, zaključek pa je navadno v kakšnem gostišču. Velikokrat, če le vreme dopušča, se vsaj pol dogajanja na poroki dogaja zunaj, na prostem. In ker je večina porok v spomladanskih in poletnih mesecih, bi bilo čudno, če ob tem ne bi pomislili na sladoled na poroki.

Spodaj smo, po zgornjem kronološkem vrstnem redu, predlagali nekaj idej kako lahko “uvedete” sladoled na poroki. Gre za “glasna razmišljanja”, če pa boste resnično radi sladoled na poroki, velja, da si članek preberete, ideje pa zapišete! Morda vam pridejo prav!

1. Mini korneti na poročnem sprejemu – s sladoledom ali brez

Če poroka poteka poleti popoldan, je to zagotovo najbolj vroč čas dneva za vse vaše goste. Zakaj jih ne bi malo ohladili, tako da bi jim ponudili nekaj kar spominja na sladoled skupaj z ostalimi predjedmi na sprejemu svatov?

Čudovit pladenj, ki ga sestavljajo mini korneti, napolnjeni s sladoledom (lahko pa tudi čem drugim) bo odlična opcija za vaše goste.

Mini kornetki spodaj so npr. postreženi kot slana hladna predjed z lososom. Če pa želite, si lahko omislite tudi sladoled na poroki v majhnih kornetih. Konec koncev je to najpomembnejši dan, kjer mora biti vse premišljeno, do zadnje podrobnosti. Prav je, da se tako tudi začne.

Sladoled na poroki lahko začinite tudi z mini korneti!
Sladoled na poroki lahko vžge tudi z lososovimi mini korneti!

3. Srčkane sladoledne lučke

Sladoledne lučke v obliki srčkov so, seveda lahko tako rečemo, srčkane. Ne zaradi svojega izgleda, ampak, ker so idealna popestritev, še posebej za najmlajše. Sladoledne lučke, ki so npr. prosto posejane po osrednji mizi bodo poskrbele za jedljivo dekoracijo. Ta pa najbrž ne bo dolgo trajala, saj jo bodo najmlajši (pre)hitro odkrili.

Prav tako so lučke oziroma cakesicles malenkost bolj odporne na vročino kot sladoledne lučke. Sladoledne lučke imajo notranjost narejeno iz ohlajene sladoledne baze, medtem ko so cakesicle polnjene z biskvitom, v katerega je stopil maskarpone ali nutela s smetano (lahko pa tudi kakšen smarty bombonček).

Modelčki za lučke so najlažja pot za izdelavo sladolednih lučk posebnih oblik.

Sladoledne lučke na poroki
Sladoledne lučke v obliki srčka; lahko tudi kot cakesicle.

Cakesicle so tudi čudoviti delček darila, ki ga svatje lahko dobijo v dar. Odlična, lepo okrašena lučka bo še naslednji dan prinesla nasmeh na obraz in lep spomin na vajin dan.

Kot zanimivost si preberite še kako poteka pasterizacija v sladoledarnah.

3. Sladoledni mini bar

Kaj pravita na sladoledni bar na vajini poroki? V recepciji postavite veliko mizo in jo pripravita z vsemi svojimi najljubšimi prelivi in dekoracijami za sladoled. Vključite karkoli, topinge, domače sirupe, zdrobljene piškotke, vaflje, majhne sladkorne srčke ali ostale  ipd.

Sladoledni mini bar na poroki
Sladoledni mini bar na poroki

To je popolna izbira za zabaven par, ki želi vsakomur dovoliti, da si izdela sladoled popolnoma po svojem okusu. Za osnovo sladoleda izberite en ali dva okusa, potem pa pustite, naj dodatki prevzamejo glavno vlogo!

Sladoledni mini bar bo poskrbel za odličen kotiček na poroki – in tam bo glavni sladoled. Ne pozabite pa na fotoaparat. Mogoče je odlična ideja tudi polaroid, ki omogoča, da se fotografije razvijejo kar na poroki! To bodo lepi spomini!

4. Sladoled na poroki v obliki sorbeta

Sladoled in penina? Mogoče ni potrebe po koktejlih na poroki … njihovo vlogo bo popolnoma suvereno lahko prevzel osvežilen limonin ali limetin sorbet, kateri bo poskrbel za intermezzo med glavno jedjo in poročno torto!

Sorbet je odlična kombinacija penečega vina, sladoleda in kančka žgane pijače; za otroke pa ga lahko naredite z otroškim šampanjcem.

Za sorbet izberite osvežilen sladoled – lahko limonin sladoled, ali pa limetin … Izogibajte se čokoladi ali vaniliji, sadni okus sladoleda bo že zaradi svoje kisline dodobro osvežil grla.

Limonin sorbet je odlična kombinacija sladoleda, penine in žgane pijače.
Limonin sorbet je odlična kombinacija sladoleda, penine in žgane pijače.

Sladoledna torta

Najbolj enostaven način, da vključite sladoled na poroki, je ta, da si namesto tradicionalne poročne torte izberete sladoledno torto. Seveda jih je bolj težko najti (izdelovalce namreč), vendar obstajajo slaščičarji, ki ustvarjajo čudovite sladoledne torte.

Te imajo podoben videz kot običajna poročna torta, a so namesto tega narejene iz sladoleda!

Seveda boste morali biti izredno pozorni na shranjevanje in čas rezanja torte, toda če ste oba mladoporočenca navdušena ljubitelja sladoleda, je to morda odlična priložnost.

Sladoledna torta kot sladoled na poroki
Sladoledna torta kot sladoled na poroki

Okusi sladoledne torte

Dobra stvar sladolednih tort – je sladoled! Sladoledna torta ima tako kot vsaka druga torta svoj okus. In toliko kot je okusov sladoledov, toliko okusov lahko ima sladoledna torta.

Dobro je, da v slaščičarni ali sladoledarni, kjer bi radi kupili sladoledno torto, predhodno poskusite sladolede, ki jih tam imajo na voljo. Vsekakor izberite okus, ki vam je všeč. Preizkušajte različne kombinacije in se zanesite na predhodne izkušnje izdelovalca tort.

Kako izdelati sladoledno torto?

Sladoledno torto je zagotovo najlažje izdelati z uporabo silikonskega modela. Z uporabo silikonskih kompletov (t.i. slikonski kit, komplet) lahko izdelate zanimive oblike, torto v torti ipd. Uporabite lahko tudi acetatno folijo, da boste ustvarili vidne plasti v t.i. naked cake.

Vsekakor pa velja tu omeniti, da morda sladoledne torte ni dobro graditi v višino. To pa zato, da se ne bi med rezanjem plasti “sesule”. Veliko raje va svetujemo, da se odločite za več majhnih tortic, katere lahko nato razrežete na posamezne kose.

Prevoz in shranjevanje sladoledne torte

Pri sladoledni torti morate paziti le na to, da imate na končni destinaciji, kjer se bo torto serviralo, dovolj velik zamrzovalnik, kjer bo torta lahko počakala. Namreč, do gostišča ali kraja, kjer bo potekalo rezanje torte, jo lahko pripeljete v za to namenskem termoboksu, ampak vseeno mora iti “na hladno”. Iz zamrzovalnika jo morate vzeti nekaj minut pred slavnostnim rezom poročne torte!

Serviranje sladoledne torte

Sladoledna torta se servira podobno kot “navadna” poročna torta. Enako lahko mladoporočenca zarežeta vanjo, tudi servira se enako kot poročna torta.

Sladoledna torta je lahko odličen primer sladoleda na poroki!
Sladoledna torta je lahko odličen primer sladoleda na poroki!

Svetujemo vam le, da pri serviranju uporabite žličke namesto vilic. Poskrbite še za globlje krožnike, s katerimi boste preprečili kapljanje v primeru, da “posebni sladoled na poroki” ne bo umazal galantnih oblek. No, če pa v gostišču nimajo toliko žlic, bo vilica prav tako zadostovala.

Ne pozabita, to je vajin dan – naj vaju nič ne vrže s tira!

5. Polnočni sladoledni prigrizek

Sladoled, tudi tisti iz navadne sladoledne banjice, se dobro obnese kot nočna poslastica za vse goste, ki so aktivni na plesišču. Kepico ali dve sladoleda, pa naj gre za čokolado, vanilijo ali jagodo (to so tri najbolj klasični okusi), lahko pospremite s čudoviti topingi ali sladolednimi prelivi, dekoracijami, ki so v vajinem stilu. Seveda pa lahko to sladoledno presenečenje pripravite kot mini buffet, kjer si vsak postreže tisto, kar želi.

Sladoled na poroki. Sladoledni self service!
Sladoled na poroki v obliki sladoledne bifeja! Sladoledni self service!

To je odličen način, da zagotovite, da vsakdo dobi (še) nekaj sladkega, hkrati pa to možnost lahko izkoristite za čudovite fotografije s svati!

Verjemite, sladoleda na poroki ne pozabiš kar tako!

Smo vam naredili kaj “gušta”? Sladoled na poroki je zanimiva stvar. In prav je, da vsak, ki razmišlja o tem pomembnem koraku tudi ve, kakšni so načini za izvedbo pogostitve.

Vsekakor sladoled na poroki ne spada med tiste najbolj klasične dodatke, vseeno pa vam zgornji zapis lahko pomaga pri načrtovanju vaše poroke.