Aktualno Partnerji

Kako uporabljati ključne besede za SEO?

SEO ključne besede so besede, ki jih uporabniki Googla, vtipkujejo ali izgovarjajo v spletni iskalnik. Na njihovi podlagi Google vrne prikaze (plačanih in organskih/neplačanih) spletnih strani, po vrstnem redu.

Najvišje prikazane spletne strani (na prvi strani Googla) imajo več ogledov, pozneje kot je prikazana spletna stran, manj si lahko obeta ogledov.

SEO ključne besede so pomembne zato, ker jih Google uporablja za razumevanje vsebine spletnih strani, njihova ustrezna SEO raba, pa vpliva na višji oz. boljši prikaz v iskalniku Google.

Podrobneje o pomenu SEO ključnih besed, pri optimizaciji spletnih strani, je predstavljeno na strani, kjer je opisano kako deluje seo optimizacija spletnih strani & kaj je SEO optimizacija.

Kaj boste spoznali v tem zapisu…

Razumevanje in obvladovanje razlik med ključnimi besedami, ki predstavljajo t.i. most med uporabniki Googla in prikazi Googla, je osnova digitalnega in spletnega marketinga na Googlu, saj iz ključnih besed izhaja vsa filozofija in vso razmišljanje o tem kakšne spletne vsebine, želimo na različnih spletnih kanalih, prikazovati, svojim potencialnim kupcem in sledilcem.

V kolikor ste začetnik na področju digitalnega in spletnega marketinga, je na povezavi Kaj je digitalni marketing, objasnjena celovita razlaga, skupaj s prikazom na primerih.

Razlike med SEO ključnimi besedami

SEO ključne besede, se v osnovi, za rabo na Googlu, delijo na različne načine.

Prva delitev SEO ključnih besed je delitev na t.i. generične in long tail (dolgorepe) ključne besede. Druga delitev je delitev ključnihg besed glede na namen uporabe (iskalca/uporabnika Googla).

Delitev kljhučnih besed za spletno optimizacijo na generične in long taile – značilnosti:

Generične ključne besede


– eno in dvobesedne zveze
– visoki iskalni volumni
– velika konkurenca
– potrebna onsite in offsite SEO znanja za njihovo rangiranje
– rezultate njihovih uvrstitev spremljamo enkrat na mesec (z različnimi plačljivimi ali brezplačnimi orodji), npr. StartPage

Kaj so SEO generične ključne besede, opisuje tudi spodnji video:

Long tail (dolgorepe) SEO ključne besede


– večbesedne zveze (od 4 besede naprej)
– nizki iskalni volumni
– nizka konkurenca
– zadoščajo dobra onsite SEO znanja za njihovo uvrstitev na Googlu
– rezultate njihovih uvrstitev merimo sproti (v incognito mode)

Kaj so Long tail ključne besede (video):

SEO ključne besede glede na search intent

Delitev ključnih besed glede na namen uporabnika Googla (t.i. search intent):
– navigacijske ključne besede (npr. kje je…..)
– transakcijske, nakupne, profitabilne, dobičkonosne besede (npr. radiatorji, poceni kuhinje,…)
– informativne ključne besede (npr. kako skuhati …..)
– brandirane ključne besede (besede v povezavi z blagovno znamko, npr: obutev adidas)

NAMIG: Informativne SEO ključne besede, lahko uporabimo za pripravo različnih vrst spletnih vsebin, najpogosteje uporabljana spletna kanala oz. platformi, za kateri so primerne spletne vsebine, SEO optimizirane za informativne ključne besede pa so YouTube za video SEO optimizirane vsebine ter bloganje za tekstovne vsebine in marketinške zgodbe.

O vseh prednostih, ki jih prinaša bloganje, še posebej za online trgovine, smo pisali v prispevku Zakaj pisati blog za spletno trgovino.

Kako uporabljamo SEO ključne besede – primeri

NAMIG: Kompleten vodič za iskanje in analizo ključnih besed, najdete na povezavi Seo-Praktik.si. V njem je opisano kaj so ključne besede, kakšne so razlike med vsemi ključnimi besedami, kako in zakaj je pomembnen izbor ključnih besed, kako izberete ključne besede za spletno stran, itd…

Ali lahko edninske in množinske SEO ključne besede, uporabljamo kot eno ključno besedno zvezo

Raba edninske in množinske ključne besedne zveze je za potrebe SEO optimizacije, odvisna od primera do primera.

V kolikor iskalni volumni za edninsko in množinsko varianto ključnih besed, predstavljajo isto številko in v kolikor je spletna vsebina za edninsko in množinsko ključno besedo, podobna, je smiselno za obe besedni kombinaciji, uporabiti isto spletno vsebino.

Primer poglejte npr. v spletni trgovini Sanjski-Sopek.si, kjer sta ključni besedi “šopki rož in šopek rož” z istimi iskalnimi volumni in isto vrsto vsebine, ki se prikazuje za namenom uporabnikov Googla:

seo ključne besede
SEO ključne besede, ki imajo isti iskalni volumen nakazujejo, da se za njimi lahko skriva isti url naslov in ista spletna vsebina. Ni pa to nujno v vseh primerih. Šopek rož in šopki rož v cvetličarni Sanjski-Sopek.si, ponujajo isti url naslov (na povezavi).

Kako se uporabljajo sinonimi in sorodne SEO ključne besede

Sinonimi in sorodne ključne besede (znane tudi kot LSI keywords) se uporabljajo tako, da se z njimi cilja z isto vsebino, na enem url naslovu. Glavna ključna beseda, ki ima največ iskanj, je označena kot primarna in za njo SEO optimiziramo celotno besedilo, nato pa celotni vsebini določimo še najmanj dve sekundarni ključni besedi in vsebino optimiziramo še na ti dve besedi (brez, da podremo SEO optimizacijo primarne ključne besede).

Primer:

Generična ključna besedna zveza “naravna kozmetika”, bi lahko za sorodne ključne besede, npr. naravna mila, rastlinska mila ter “naravna mila prodaja”, uporabila spletno vsebino na enem url naslovu. Tak primer so naravna mila takolepo.si, na povezavi.

sorodne kljucne besede

SEO ključne besede in anchor tekst

Anchor tekst je v svetu optimizacije spletnih strani izraz za sidrno besedilo, ki iskalnikom na straneh, kjer se anchor tekst nahaja, pove kakšna vsebina se skriva za klikom na anchor tekst (na drugem url naslovu).

Najbolj idealen in najbolj močan, a ne priporočljiv za vse primere, je anchor tekst, ki vsebuje natančno ponovitev ključne besede, a, če prevečkrat ponovimo natančno ključno besedo v anchor tekstu, lahko to spletno stran pripelje do težav (Google penalty).

Zato je priporočljivo, da se ključna beseda v anchor tekstu ponovi natančno le tu in tam, sicer pa se za ostale anchor povezave uporablja ime blagovne znamke spletne strani, druge kombinacije SEO ključnih besed in sorodne ključne besede.

Primer:

če bi želeli z anchorjem pokazati na spletno stran, kjer je predstavljena tečajnica TriglavSkladi.si, bi to lahko naredili z npr. naslednjimi anchorji: tečajnica, TriglavSkladi, Triglavskladi.si, tečajnica skladi, itd….

Brandirane (znamčene) SEO ključne besede

Kljub številnim SEO nasvetom, ki pravijo, da Google ne daje posebne/večje teže brandiranim in exact match ključnim besedam, velja v svetu SEO optimizacije spletnih strani, da so brandirane SEO ključne besede, tiste, ki jih je najtežje prehiteti med prikazi internetnih strani na Googlu.

Zato je nemalokar odlična SEO taktika ta, da je brandirana ključna beseda oz. njena izpeljanka vključena v samo ime spletne domene.

Primer

Ključna beseda bonitete je vključena v ime spletne domene, ebonitete.si.

Kako iskati SEO ključne besede

Generične ključne besede največkrat iščemo s pomočjo Google Keyword plannerja (vir 2), long tail ključne besede iščemo preko Google autosuggest ter z različnimi SEO orodji za iskanje dolgorepih besed.

Večina blogerjev in SEO kreatorjev vsebin se iskanja SEO ključnih besed loteva tako, da si poskuša najprej poiskati čim daljši seznam ključnih besed – zato, da kasneje, samo po tem seznamu, pripravljajo SEO vsebine – a ta pot, ni najboljša.

Še posebej long tail ključne besede je smiselno raziskovati sproti, tik preden nastaja nova spletna vsebina, saj je pred pisanjem npr. novega SEO bloga, potrebno preveriti ali se spletna stran z najdeno in izbrano dolgorepo, ključno besedo, morebiti že ne nahaja na prvi strani Googla. V kolikor se, je za pripravo nove spletne vsebine, smiselno poiskati novo long tail ključno besedo – sicer bomo na Googlu, z novo vsebino, prehitevali samega sebe (dodajanje vrednosti z novim zapisom pa ne bo optimalno).

V kolikor želite poiskati ključne besede za optimizacijo spletnih strani, neodvisno od geolokacije vašega računalnika ter neodvisno od vaših iskalnih navad, uporabite za iskanje, namesto Google, StartPage (vir 1).

V veliko primerih raziskovanja in iskanja SEO ustreznih ključnih besed, je strošek njihovega raziskovanja, zanemarjen, češ, da gre za enostavno SEO nalogo oz. aktivnost, a je , po drugi strani, vedno več podjetnikov, ki se vse bolj zaveda monetizacijske/kapitalizacijske vrednosti in dobičkonosnosti posameznih ključnih besed, ustrezne priprave spletnih vsebin zanje (po aktualnih SEO pravilih), saj lahko odlična uvrstitev spletne strani, za posamezno ključno besedo, vrsto let, prinaša spletni strani zaslužek in nove posle.

Hkrati pa kakovostno iskanje vedno novih SEO ključnih besed, prispeva tudi k t.i. raziskovanju contetn gaps – to je vsebinski lukenj, zaradi katerih konkurenčne spletne strani, med Googlovimi prikazi, rangirajo višje, od naše.

O strošku raziskovanja ključnih besed ter temeljito o tem koliko stane optimizacija spletne strani, je več napisano, v članku na povezavi, sicer pa boste za žajo predstavo o tem katere vse storitve spadajo pod SEO in kakšen je cenik posameznih SEO storitev, dobili z obiskom strani SEO optimizacija cenik.

Dodatni viri in informacije

Iz našega bloga:

 7 najboljših člankov iz leta 2022

1 – StartPage
2 – Google Keyword plannner