Prednosti uporabe IPTV – Zakaj je IPTV boljši kot klasična televizija
Partnerji

Prednosti uporabe IPTV – Zakaj je IPTV boljši kot klasična televizija

Zakaj bi vam nekdo, s katerim se nikoli niste srečali, določal, kaj lahko gledate na televiziji in kdaj lahko to gledate? Sicer je res je, da vedno obstaja širok izbor kanalov. Vendar pa je izbira še vedno precej omejena in če vsebin ne posnamete, jih lahko gledate samo takrat, ko se jih oddaja. Ali ne bi bilo bolje, če bi gledali televizijo bolj na način, kot je brskanje po spletu. Tako bi lahko izbrali program, ki ga želite gledati. Kadarkoli in kjerkoli se vam zahoče, da si ga ogledate? To je samo ena od prednosti uporabe IPTV (Internet Protocol Television). IPTV za dostop do televizijskih vsebin, uporablja internetno tehnologijo. Kako deluje? Kakšne koristi nam lahko prinese? Poglejmo…

Kaj sploh je in katere so glavne prednosti uporabe IPTV?
Prednosti uporabe IPTV
Prednosti uporabe IPTV…

Z vidika televizijskega gledalca, je IPTV (IPTV guide by Nevron) zelo preprost. Namesto, da bi televizijske programe sprejemali, kot je to bilo običajno za signale, ki vstopajo v vaš dom preko strešne ali satelitske antene oz. optičnega ali kabelskega omrežja, jih pretakate (prenesete in predvajate skoraj istočasno) preko svoje internetne povezave. Želene vsebine si lahko ogledate na vašem prenosnem, tabličnem ali hišnem računalniku, pametnem telefonu ali pa preko Set Top Box-a naprave. IPTV Set Top Box je nekakšen adapter, ki ustreza tako vaši internetni povezavi, kakor tudi ​​obstoječemu televizijskemu sprejemniku. Poskrbi za dekodiranje dohodnega signala, tako, da vaš televizor prikaže programe, ki se prenesejo preko internetne povezave.

Iz vidika ponudnika, je IPTV nekoliko bolj zapleten. Za vse videoposnetke, ki jih želi dati na voljo, potrebujete prefinjen sistem za shranjevanje ter spletni vmesniški vmesnik, ki uporabnikom omogoča, da izberejo programe, ki jih želijo. Ko gledalec izbere program, mora omogočiti kodiranje video datotek (v primernem formatu za pretakanje), šifriranje (kodiranje, da lahko samo uporabniki, ki so za vsebine plačali, le te dekodirajo in si jih ogledajo) in pretočno prenašajte preko spleta. Poleg tega mora dosledno zagotavljati tudi kakovost slike.

Tri vrste IPTV

IPTV je na voljo v treh različicah. Prva je tista, ki jo veliko ljudi že uporablja in se imenuje video na zahtevo (VOD). S to storitvijo, kot je na primer Netflix*, lahko uporabnik izbere televizijski program ali film, ki si ga želi ogledati.

Nekateri, svetovno bolj podjetni, televizijski “velikani”, ponujajo drugačno vrsto IPTV-ja. V Združenem kraljestvu BBC, svoje vsebine iz preteklega tedna, ponuja na spletu. Na voljo so z uporabo spletnega “streaming” video predvajalnika, imenovanega BBC iPlayer*. Tej vrsti storitve, nekateri pravijo tudi “časovno premaknjena”, ker omogoča ogled klasične televizije ob času, ki vam ustreza.

Tretja vrsta IPTV-ja pa vključuje oddajanje televizijskih programov v živo prek interneta. Vse tri oblike IPTV, delujejo na računalnikih ob uporabi navadnega spletnega brskalnika ali (z veliko boljšo kakovostjo) in na Set Top Box, v kombinaciji z obstoječim televizijskim sprejemnikom. Vse tri vrste IPTV pa so na voljo, bodisi preko javnega interneta, bodisi preko upravljanega zasebnega omrežja.