Aktualno Partnerji

Kako izbrati varilno žico za MIG varjenje?

 

Ko ste novinec v varjenju, se lahko počutite malce zgubljeno. Zdi se, da vsi govorijo v vam nerazumljivem jeziku. Težko se boste naučili vse o različnih vrstah varjenja, ki jih lahko izvajate. Zdi se, da je MIG varjenje najlažje za začetnike, najbolj priročno in najbolj pogosta izbira, ko se učite variti.

Ogledali ste si veliko različnih pripomočkov in vodnikov o varjenju in se udeležili nekaj predavanj. Počutite se nekoliko bolj samozavestni in začeli ste razumeti zapleten „varilski“ jezik. Kupili ste tudi svoj prvi, ne tak poceni MIG varilni aparat in pripravljeni ste na prvi projekt. Na žalost pa še vedno ostaja ena skrivnost!

mig varilni aparat

 

Vsi namreč govorijo o MIG žici, kot da je samoumevno, da razumete, kaj je in kako deluje.

Uporabljajo se izrazi, kot so navitje žice in pogonski zvitki, in kar naprej se pojavljajo komaj opazne številke, vendar nihče nikoli ne pojasni razlike med žico .030 in .035 ali kaj bi morali uporabljati za zvar!

Zato smo napisali ta prispevek. Pregledali bomo različne velikosti in vrste žic, njihove prednosti in slabosti ter kdaj uporabiti katero vrsto žice v vašem projektu.

Kako izbrati varilno žico za MIG varilni aparat?

Pri izbiri je ključnega pomena, da izberete visokokakovostno MIG žico. Te žice veliko bolj prizanesejo napakam v tehniki, ki jih lahko imajo začetniki, in bodo proizvedle zelo dober zvar v manj kot popolnih pogojih.

Na primer, če začetnik ni popolnoma očistil obdelovanca in na površini ostanejo nečistoče, lahko prava žica MIG poskrbi za to težavo. Prava žica MIG bo zagotovila tudi večjo natančnost pri nameščanju žic in večjo doslednost na splošno, tako da vam ni treba večkrat preverjati svojega dela.

Kaj pa velikosti varilne žice MIG?

Pri MIG varjenju obstaja več različnih velikosti žice. Večina MIG varilnikov ima zvitek polnjene žice, zato boste morali kupiti specializirano MIG žico za to vrsto varjenja. Osnovno pravilo je, da je debelejša žica boljša za debelejšo kovino in obratno.

Za bolj kakovostne zvare boste verjetno ugotovili, da bo z zagonom stroja na tanki žici in nato znižanjem na zelo nizko nastavitev za debelejšo žico dosegel najboljše možne zvare.

Tukaj je nekaj smernic za izbiro debeline žice, vendar se prepričajte, da ste preverili vrata v notranjosti varilnika MIG (ali uporabniški priročnik), da se prepričate, ali upoštevate njihova posebna priporočila.

Velikost žice:

  • 0.23” žica – Ta žica je za zelo majhne varilne aparate. Običajno se uporablja za varjenje tanke pločevine od 24 G do okoli 16 G.
  • 0.3” žica – ta žica je običajno priložena vašemu MIG varilniku. Je odlična možnost za varjenje pločevine do debeline 1/8”.
  • Žica .35” – Ta žica bo pravilno varila kovine, ki segajo do debeline ¼”, zato je verjetno najboljša izbira za začetnike.
  • Žica .045″ – Ta žica je najboljša za debele kovine, ki so debele ¼” ali več. To bi uporabili za industrijsko varjenje.

Vrste varilne žice MIG

Obstajata 2 glavni vrsti žice. Polnjena žica in polnjena elektrodna žica. Vsak ima svoje prednosti in slabosti.

Polnjena žica in kako jo izbrati:

Polnjena žica

Elektrode s polnjeno žico so izdelane za varilne projekte z zaščito pred plinom in samozaščito. Žica, zaščitena s plinom, potrebuje zunanji zaščitni plin, samozaščitena žica pa ne. Običajno MIG varjenje za začetnike uporablja samozaščitene žice. Prevleka se bo strdila hitreje na žicah, zaščitenih s plinom, kot staljeni zvarni material. To ustvari polico, ki bo držala varilni bazen, ko uporabljate navpične položaje ali položaje za varjenje nad glavo.

Ti primeri so odlični za žice s fluksom, zaščitenim s plinom, saj običajno uporabljajo debelejše kovine. Ta žica omogoča enostavno odstranjevanje žlindre.

Samozaščitne žice ne potrebujejo zunanjega zaščitnega plina. Ta elektroda ščiti varilni bazen, ko nastane plin zaradi gorenja žice s fluksom. Ta vrsta žice proizvaja lasten zaščitni ščit, zato ne potrebuje zunanjega rezervoarja za plin. Zaradi tega je zelo prenosljiv in veliko lažji za uporabo.

Elektrode s polnjeno žico imajo nekaj resničnih prednosti. Omogočajo večjo stopnjo nanosa. Dobro delujejo v vetrovnih razmerah in na prostem. Z uporabo pravih polnilnih materialov lahko omogočijo FCAW v katerem koli položaju. Ustvarijo tudi zelo čist in zanesljivo močan zvar. Vendar pa obstaja nekaj pomislekov glede tega zvara. Ti niso imuni na možnost ustvarjanja nepopolne fuzije, ki obstaja pri vsakem varjenju. Ti so tudi občutljivi na razpoke v zvaru ali vdor žlindre. Občasno lahko stopijo kontaktno konico.

Če je elektroda predolgo v stiku z osnovno kovino, se konica zlije z osnovo. To lahko naleti tudi na visoko stopnjo poroznosti, če plin ne more uiti iz zvara, preden se kovina strdi.

Polnjene žične elektrode

MIG varjenje običajno uporablja polnjene žične elektrode. Te zahtevajo zaščitni plin, ki prihaja iz plinske jeklenke pod pritiskom. Večino časa se za plin uporablja argon ali mešanica 75%/25% argona in helija. Ta zaščitni plin bo zaščitil staljeno zvarno bazo pred kakršnimi koli onesnaževalci, ki se nahajajo v ozračju med varjenjem.

Te elektrode so običajno izdelane iz mehkega jekla, ki je prevlečeno z bakrom. Pobakrena prevleka preprečuje oksidacijo in pomaga pri električni prevodnosti. Pomaga tudi pri življenjski dobi vaših varilnih kontaktnih konic. Polne žice so odlična izbira pri delu s tanjšimi materiali, kot je pločevina. Zanesljivo ustvarjajo čiste, močne zvare. Vendar te žice ne delujejo dobro v vetru.

Hiter nasvet: Izpostavljanje zaščitnega plina vetru bi lahko ogrozilo celovitost in trdnost vašega zvara.

polnjena žica in elektrode
Idealni delovni pogoji za različice žice (VIR 1)

Zakaj je MIG varilna žica pobakrena?

Žica MIG je prevlečena z bakreno ploščo, da upočasni proces oksidacije (ali rjavenja) v žici in osnovni kovini. Ta prevleka prav tako zmanjša obrabo na vrhu vašega kontakta in omogoča solidno električno prevodnost.

Ta bakrena prevleka ali galvanizacija se ne sme nikoli luščiti ali puščati ostankov. Če se to zgodi, bo zamašil kabel za dovajanje žice ali varilno pištolo. Plast bakra v prevleki mora biti dovolj nizka, da se zmanjšajo bakreni hlapi in luščenje med varjenjem.

VIR (1) Research gate