Aktualno Partnerji

Kako izbrati strokovnjaka za digitalni marketing

Zanimanje za digitalni marketing je v porastu. Brez dvoma. Spodaj so zato zbrani napotki, ki se jih splača upoštevati, če iščete strokovnjaka za digitalni marketing, še posebej zato, ker je ravno zaradi naraščajočega trenda zanimanja za digitalni marketing, specialiste (še posebej, če imate že točno določene in specificirane potrebe v digitalnem marketingu) razmeroma težko najti oz. so tisti, res dobri strokovnjaki za digitalni marketing, zasedeni.

Kaj boste našli spodaj….
V tej objavi so opisane točke in koraki kako se lotite izbire strokovnjaka za digitalni marketing….

Preberite še: Kaj je digitalni marketing [Razlaga + Prikaz na primerih]

Za katero področje digitalnega marketinga izbirate digitalnega strokovnjaka

Digitalni marketing je taaaaako širok pojem, da ne boste našli strokovnjaka za digitalni marketing, ki obvlada vsa področja. Digitalni marketing sestavlja marketing na družabnih omrežjih (Facebook, Instagram, Pinterest, SnapChat, LinkedIn, Twitter, itd,…), marketing na Googlu, marketing na Amazonu in podobnih platformah, marketing na Youtube, email marketing, itd…. Povprečen svetovalec za marketing na internetu, ponuja marketing svetovanje, največ za 3 do 5 spletnih kanalov.

Nemogoče je, da na trgu obstaja strokovnjak za vse spletne kanale, hkrati. Lahko, da posamezna digitalna agencija pokriva več spletnih kanalov, a malo verjetno je, da je v digitalni agenciji ena oseba zadolžena za nastop in trženje naročnikov na vseh spletnih kanalih. Prej imajo delo v digitalno marketinških agencijah razdeljeno tako, da imajo znotraj hiše, strokovnjake za posamezne spletne kanale, kot strokovnjake za posamezne stranke.

Ena od marketinških raziskav (vir 2 – Digital Marketing by the Numbers: Stats, Demographics & Fun Facts), ki je raziskovala katere veščine iščejo podjetja pri iskanju digitalno marketinških strokovnjakov, je pokazalo naslednje rezultate:

izbira strokovnjaka za digitalni marketing želene veščine

Večino podjetij, ki iščejo strokovnjake za digitalni marketing, ne zanima strokovnjak za posamezni spletni kanal, temveč iščejo specialista, ki jim bo uspel povezati marketinške aktivnosti na vseh spletnih kanalih.

V tem pogledu ni narobe, če se iskanja in izbire digitalnega strokovnjaka lotite na spletnem kanalu, ki predstavlja osnovo za večino marketinških aktivnosti, ki jih kasneje marketing izvaja. Osnova marketinškega nastopa je spletna stran in njeno visoko/kakovostno pozicioniranje v iskalniku Google, saj Google, s svojimi produkti (YouTube, zemljevidi, itd…) pokriva cca. 94% vseh iskanj na internetu.

Zato je dobro iskanje marketinških strokovnjakov začeti na Googlu med prikazi spletnih strani, ki ne uporabljajo plačljivega oglaševanja, saj ste med njimi zagotovo lahko prepričani, da, če so na prvi strani iskalnika Google, le ti, zagotovo znajo spletni marketing, tudi izvajati.

Na tak način se loteva raziskovanja strokovnjakov za digitalni marketing precejšnje število podjetij, med katerimi pa je vredno omeniti podjetje Sanjski-Sopek.si, ki je svoje specialiste za digitalni marketing, našlo tako za SEO optimizacijo in Facebook kot tudi za Instagram družabno omrežje.

Ali izbirate digitalno agencijo ali iščete strokovnjaka posameznika / freelancerja

Drugo vprašanje, na katero si je treba odgovoriti pri izbiri strokovnjaka za digitalni marketing je, ali iščete eno osebo ali eno podjetje. Od tega odgovora je ponavadi odvisna končna cena stroška za strokovnost/izvedbo.

Freelancerji in res dobri strokovnjaki za digitalni marketing, lahko ponudijo manjšo paleto znanj, ponavadi so res bistveno bolj ozko specializirani, a hkrati, so tisti res najboljši strokovnjaki, tudi polno zasedeni.

Po drugi strani, digitalna agencija, ponavadi lahko ponudi širšo paleto strokovnih digitalnih znanj, a je cena dostikrat bistveno višja od cene freelance strokovnjakov, obenem pa ob sodelovanju z digitalno agencijo ne morete biti povsem prepričani ali le ta, svojega dela ne outsourca pri drugih, samostojnih strokovnjakih.

V obeh primerih se splača najprej temeljito pogovoriti in v živo ali vsaj čez ekran spoznati dotične osebe, ki bodo naročeno dejansko izvajale.

Izjava iskalca digitalnih strokovnjakov, spletna trgovina jedilne mize Pohištvo123.si

V naši spletni trgovini, Pohištvo123.si, kjer so enega izmed paradnih produktov, predstavljale najrazličnejše jedilne mize, smo vrsto let za svoj nastop najemali veliko digitalno agencijo. Čez čas smo ugotovili, d apotrebujemo bolj ozko in ciljno trženje na točno določenih kanalih, zato smo “presedlali” na digitalne freelancerje, se nam je pa to poznalo tudi pri optimizaciji stroškov za digitalni marketing, ki so se ob prehodu na specialiste, znatno zmanjšali.

Kako preverite “kredibilnost” strokovnjaka za digitalni marketing

Zelo površen odgovor za preverjanje kredibilnosti strokovnjaka za digitalni marketing bi bil, da preprosto preverite njegove/njihove reference, ki jih imajo strokovnjaki in digitalne agencije, na spletnih straneh. A so te reference včasih že razmeroma “stare”, pri nestrokovnjakih pa celo namišljene. Včasih je reference tudi težko preveriti, ker je strokovnjak delal z inštitucijo in ne veste s katero kontaktno osebo se splača pogovoriti o zadovoljstvu z delom strokovnjaka.

Načeloma je pot do “preverbe kredibilnost” strokovonjaka za digitalni marketing, samo ena. Nameravan najet strokovnjak bi od planirane aktivnosti sam, dejansko moral prejemati plačilo.

Če je “strokovnjak” zaposlen v službi podjetja, ki ponuja strokovnjake za posamezna digitalna področja, vložite nekaj več napora v razumevanje tega kako je dotični strokovnjak stimuliran za doseganje rezultatov. V nasprotnem se nemalokrat zgodi, da “strokovnjak” za svoje delo sicer dobi redno plačo, “rezultat”, tak ali drugačen, pa vam, ko tnaročniku digitalno marketinških storitev, prodaja drugi “strokovnjak” (za npr. odnose s kupci).

Izkušnja iskalca digitalnih strokovnjakov, bonitetna hiša Prva bonitetna agencija d.o.o.:

Ena izmed možnosti iskanja digitalnih strokovnjakov je tudi t.i. job hunting s pomočjo kadrovskih agencij. Naša bonitetna hiša je na svoji poslovni poti, povezana z ogromno podjetji, saj smo bonitetna hiša, ki zagotavlja bonitetna poročila in izkaze poslovnih izzidov za več kot 200.000 podjetij v Sloveniji. V tem duhu nam je bilo pridobivanje nabora potencialnih kandidatov, ki bi prevzele naš digitalni marketing, v bistvu lažje, a še vedno najtežji del ostaja pri tem, da med vsemi strokovnjaki dejansko znate izbrati tistega, ki ga tudi potrebujete.

Kje poiskati digitalno marketinške strokovnjake

Internet je zagotovo prvo mesto kje lahko začnete z izbiro marketinških strokovnjakov. Ogromno strokovnjakov za digitalni marketing boste našli tudi na raznih predavanjih, preko veliko marketinških strokovnjakov so organizirani tečaji za digitalni marketing in seminarji za digitalno trženje, sicer pa so v Sloveniji, digitalno marketinški strokovnjaki vidni na Googlu, že, če se samo lotite malenkost bolj podrobnega raziskovanja.

Ena izmed možnosti, da najdete kakovostne strokovnjake za posamezne panoge znotraj digitalnega marketinga, je tudi omrežje LinkedIn, kjer je verjetno na enem mestu, moč dobiti kar najširšo ponudbo ekspertov – bodite le pozorni, da imate jasna merila kakšnega strokovnjaka pravzaprav iščete.

Saj veste, da se med veliko množico ponudnikov, lahko najde tudi kak, ki trdi eno, praksa pa pokaže nekaj čisto drugega.

Dodatne informacije & namigi:

1 – How to Hire Your Digital Marketing Dream Team (Without a Big Brand Budget)
2 – Digital Marketing by the Numbers: Stats, Demographics & Fun Facts