Partnerji

Kaj moram vedeti preden prvič obiščem paintball poligon?

Če razmišljate, da bi se preizkusili v igri paintballa in vas zanima, kaj morate vedeti pred obiskom poligona, je ta članek napisan za vas! V nadaljevanju bomo odgovorili na vsa najpogostejša vprašanja, kot na primer kako se pripraviti na dan D in kaj pričakovati, ko prispete na paintball poligon. Ni razloga, da bi na svojo prvo igro odšli nepripravljeni ali prestrašeni. Nedvomno se boste zabavali, vendar bodite pazljivi- zasvojenost s tem športom se zgodi hitro!

Kaj obleči?

Pri odločanju kaj obleči, naj vam bo vodilo vremenska napoved. Ne glede na vreme, pa brez osnovnih kosov oblačil ne gre.

Ne glede na to, ali se bo igra odvijala v indoor paintball areni (notranjem paintball igrišču) ali outdoor paintball areni (zunanjem paintball igrišču), mora celotno telo biti zaščiteno in pokrito. Priporočeno je obleči majico z dolgimi rokavi (četudi je zunaj 40 stopinj), dolge hlače in udobne športne čevlje. V večjih paintball centrih ni potrebno skrbeti za svoja oblačila, saj na lokaciji dobite športne paintball kombinezone ter ostalo potrebno zaščitno opremo.

Poskrbite, da vam oblačila, ki jih izberete, ne bodo pretesna in da vam bodo omogočala prosto in lahkotno gibanje. Če imate na izbiro izbrati velikost kombinezona, priporočamo da vzamete večjo številko za lažje gibanje in dodatno zaščito pred paintball kroglicami. Ker mora biti glava zaščitena in pokrita, boste nadeli tudi paintball masko, ki poskrbi da so oči, ušesa, usta in preostali deli obraza zaščiteni. Podkape niso priporočljive, razen v hladnih zimskih dneh, saj se zaradi njih maske dodatno rosijo. Če boste igrali igro Woodsball (igra po scenariju, ki običajno poteka na gozdnem območju), bo koristno nositi oblačila, ki se zlijejo z barvami okolice in ne izstopajo, to so (običajno) temne barve in brez kričečih barv, predvsem z vojaškimi vzorci. Kamuflaža.

Kaj prinesti s seboj?

Ne glede na to, ali se boste udeležili igre v indoor ali outdoor areni, imejte v mislih, da boste pri paintball igri deležni adrenalina, hitrih šprintov, počepov, skrivanj, hitre hoje itd., zato s seboj prinesite veliko pitne vode oziroma se pozanimajte, ali je pitna voda na voljo na sami lokaciji. Med igro se boste znojili, izčrpanost in dehidracija pa sta resnični nevarnosti. Seveda se med samo igri priporočajo kratke pavze za hidracijo.

Verjetno se boste po dogodku želeli preobleči, zato je priporočeno, da s seboj prinesete rezervna oblačila. Če vam v areni nudijo kombinezone, si s seboj prinesete samo dodatno majico. S seboj imejte tudi nekaj denarja za prigrizke, dodatne kroglice ali druge nepredvidene stroške. Če imate kakršnekoli alergije ali bolezenska stanja, zdravila nujno prinesite s seboj. O svojem zdravstvenem stanju obvestite tudi inštruktorja, da bo vedel kako odreagirati v primeru nezgode. Če boste na terenu ves dan pa je priporočeno, da s seboj prinesete predpripravljeno kosilo in pijačo, naj bo to voda ali sok.

Dodatna zaščita

V večini paintball centrih nudijo dodatno zaščitno opremo. To so posebaj za paintball oblikovane rokavice brez prstov, ki so dodatno ojačane na sprednjem delu. Ženski in otroški paintball komplet ponuja tudi zaščito prsnega koša (ang. body armor), ki dodatno ščiti sprednji in zadnji zgornji del telesa. Novejši kombinezoni imajo ojačane ovratnike, tako da je zaščiten še celoten vrat. Če kombinezoni nimajo ovratnika, kot dodatna zaščita za vrat obstajajo za to prilagojeni zaščitni trakovi.

Paintball markerji

Prvič, paintball puške imenujemo tudi markerji (v nadaljevanju besedila). Obstaja preveč vrst paintball markerjev, da bi jih lahko vse hkrati opisali, a je sistem varnostne in pravilne uporabe vsem markerjem skupen, zato v nadaljevanju opisujemo nekaj osnov vodil, ki jih morate poznati ob prvi uporabi.

Ko boste obiskali paintball center, vam običajno markerje nudi izvajalec ali pa ga prinesete s seboj, v kolikor vam to paintball center dovoljuje. V vsakem paintball centru boste našli inštruktorja, ki vam bo priskrbel vso potrebno zaščitno in igralno opremo ter vas bo poučil o načinu uporabe markerja, kako ga zakleniti, odkleniti, kako z njim ciljati ter kako marker napolniti s paintball kroglicami. Eno izmed najpomembnješih pravil je, da moramo marker izven igre zmeraj zakleniti in ga odložiti v stojalo. V izogib nezgodam naj bo marker izven igre zmeraj obrnjen proti tlom.

Pred začetkom igre marker odklenite in poskusite izstreliti nekaj kroglic, da boste občutili sprožilec in moč izstrelka. Preživite nekaj minut pred igro na tarčah in počutili se boste veliko bolj samozavestni, ko se prava igra začne.

Osnovne taktike

Najprej vedno najdite oviro, za katero se skrijete. Za njo lahko stojite, čepite, ležite. Opazujte okoli sebe in skušajte najti nasprotnika, vendar pazite, da ne ostanete predolgo na enakem mestu, da vas ne odkrijejo. Največje napake naredijo novi igralci, kadar si želijo napasti takoj- obstaja večja možnost, da bodo hitro izločeni iz igre ali pa kadar celotno igro ostanejo za enako oviro. Pomembno je taktično pomikanje.

Ko razmišljate o premiku, poglejte levo in desno, nato sprožite nekaj strelov, da se nasprotniki skrijejo in se hitro premaknite za novo oviro. Osnovni vrstni red stvari na terenu je: poglejte, ogenj, premaknite se za novo oviro. Komunicirajte s soigralci, kje se nahaja vaš nasprotnik.

Druga zelo popularna skupinska taktika je, da gre večina ekipe v eno smer, kjer povzročijo veliko hrupa s streljanjem- med tem časom pa se en igralec po drugi strani skuša prikrasti sovražnikom za hrbet. Pri tej taktiki je zelo pomembno, da se igralec, ki se tihotapi za hrbet, ne izda prehitro.

Ali bo bolelo?

Novi igralci želijo vedeti ali bo bolelo? Odgovor je: da, vendar le malo, če ste primerno oblečeni in zaščiteni ter se držite pravil na poligonu. Malce pa mora igralec izkusiti adrenalina in občutek, ko ga nasprotnik markira. Ko te prvikrat markira nasprotnik, igra postane lažja. Vendar pa bo neposredni zadetek od blizu brez zaščite zagotovo pustil modrico.

Ker morajo igralci nositi zaščitno opremo, obstaja le malo nevarnosti poškodb. Če želite izkusiti kakšen je obučutek ko te nekdo markira, naj vas pred igro soigralec markira z razdalje 30-40 metrov. To vam bo pomagalo premagati strah in vedeti, kakšen je občutek v resnici. Če bi raje želeli paintball z minimalno količino bolečine, predlagamo, da igrate z markerji, ki se uporabljajo v programih paintball za otroke in paintball za najstnike. To so low impact markerji, ki uporabljajo manj moči kot navadni paintball markerji in iztreljujejo manjše kroglice- posledično je prisotne manj bolečine. Če ste zelo občutljivi, se posvetujte s paintball inštruktorjem, ki bo poskrbel za dodatno zaščito.

Osnovna varnost

Prvo in najpomembnejše pravilo na katerem koli paintball poligonu- nikoli ne odstranjujte paintball maske med igro! Drugo in le malo za prvim pravilom- nikoli ne odstranjujte maske med igro. Tretje in skoraj enako pomembno- nikoli ne odstranjujte maske med igro. Bistvo razumljeno!

Na vseh točkah med igro nosite masko. Morda vam je med igro vroče in ste pod masko utrujen, vendar se o tem pravilu ni mogoče pogajati, saj je nujno za varnost. Če vas paintball kroglica zadane neposredno v oko, to lahko povzroči slepoto oz. trajne posledice. Naslednje varnostno pravilo je držanje minimalna distance, desetih metrov. Običajno je v paintball centrih med igro prisoten izkušen inštruktor oziroma sodnik, ki skrbi za izvajanje varnostih pravil. Če se zgoraj našteta varnostna pravila med igro kršijo, je sodnik dolžan izreči opozorilo ali kršitelja izključiti.

Kaj lahko pričakujete na svoji prvi izkušnji?

Naj bo cilj prvega obiska premagati začetni strah, se zabavati in resnično dobiti občutek za igro. Ne skrbite, če vas kdo markira – priznajte, zapustite poligon z dvignjeno roko (da bodo ostali igralci vedeli, da ste izločeni) in počakajte na novo igro. Imejte v mislih, da ste primerno zaščiteni in da je pretiran strah odveč. Soigralcem povejte, da je to vaša prva izkušnja- tako vam bodo soigralci v veliko pomoč, saj vam bodo svetovali in vam pojasnili ostala pravila.

Kaj, če me markirajo?

Če začutite zadetek s paintball kroglico, dvignite roko, na glas povejte vsem igralcem, da ste bili zadeti in pojdite po najbližji poti iz poligona. Igrajte pošteno igro- četudi kroglica ni počila, se to šteje kot zadetek in moraš zapustiti poligon. Zadetek šteje v telo ali v marker. Ko je igralec iz igre, počaka na naslednji krog. Med čakanjem je prepovedano prišepetovanje soigralcem, saj »mrtvi ne govorijo«.

Spoznajte tamkajšnje ljudi ali odigrajte igro z sodelavci

Eden najboljših delov igranja v paintball centru je srečanje z novimi prijatelji in zabava z njimi. Spoznajte tamkajšnje ljudi, predstavite se kot novi igralec. Kot novinec lahko pričakujete, da vam bodo bolj izkušeni igralci pomagali in se z vami tudi malo pozabavali. Je že v redu. V enem trenutku smo vsi bili novinci.

Odigrajte igro z sodelavci (team building)

Navdušite svoje sodelavce in šefe in jih zberite, da se malo sprostite in pozabavate. Večina paintball centrov nudi program team building za podjetja, ki si jih lahko prilagodijo za vaše potrebe. Sodelovanje, zaupanje in komunikacija- to je samo nekaj stvari, ki se jih boste naučili s paintball igro. Kdo ve, morda pa s sodelavci postanete redni tedenski obiskovalci lokalnega paintball centra?