Aktualno

Kaj je digitalni marketing [Razlaga + Prikaz na primerih]

Za vse, ki raziskujete področje digitalnega marketinga, je spodaj pripravljen zapis, preko katerega boste prišli do hitre, enostavne in razumljive razlage kaj je digitalni marketing, hkrati pa so v nadaljevanju zapisa prikazani tudi primeri učinkovite rabe digitalnega marketinga v praksi.

Da bi hitro razumeli kaj je digitalni marketing, morate samo razumeti razliko med spletnim in digitalnim marketingom, saj večina začetnikov na področju marketinga v digitaliji, spletni marketing in digitalni marketing enači, kar pa ne drži povsem.

NAMIG: Če ste začetnik na področju digitalnega marketinga, priporočamo: Digitalni marketing za začetnike

Digitalni ali spletni marketing ?

Če se spletni marketing osredotoča predvsem na trženje in marketing na spletu, se digitalni marketing, zraven spleta, dotika še trženja na vseh ostalih, digitalnih kanalih (sms , displaji, tv oglaševanje (saj je danes televizija povsod že digitalna, oglaševanje na displajih na javnih prevoznih sredstvih, itd…).

Ker večina interesentov za marketing na splošno, pojma digitalni marketing in spletni marketing enači in pa tudi zato, ker med vsemi digitalnimi kanali, ravno splet, močno vstopa v ospredje, boste na večini medijev (revij, blogov, ipd…) naleteli na pojasnila o digitalnem marketingu predvsem v luči nastopa trženja na spletnih medijih.

Spodnja raziskava, objavljena v marketing magazinu, dokazuje, da je spletno oglaševanje, med vsemi možnostmi izvajanja digitalnega marketinga, v ospredju:

Povzetek: Digitalni marketing ni “samo” spletno oglaševanje, a, ker je le to v ospredju, ogromno tržnikov večina energije namenja pojasnjevanju priložnosti za trženje na spletu.

Kaj je digitalni marketing zelo dobro pojasnjuje tudi spodnji video:

Možnosti za pridobitev znanj in izobraževanje za digitalni marketing

Če želite priti do temeljitega odgovora na to, kaj je digitalni marketing, imate možnosti digitalni marketing spoznavati na različne načine. Tečaji, delavnice in druge oblike najrazličnejših izobraževanj za digitalni marketing so ena izmed najbolj uporabljanih praks pridobivanj znanj o digitalnem marketingu, predvsem za podjetja, ki si lahko privoščijo, da svoje zaposlene pošljejo na izobraževanja o digitalnem marketingu. Treba je namreč vedeti, da izobraževanja za digitalni marketing, z rastjo znanosti o marketingu v digitaliji, niso ravno najcenejša.

Med ostale oblike pridobivanj znanj iz področja digitalnega marketinga, sodijo lastno izobraževanje preko interneta in blog zapisov, različnih digitalnih samoukov in strokovnjakov, preko blog zapisov digitalnih agencij, učenje iz vodnikov o digitalnem marketingu, itd…

Predavanja za digitalni marketing

Predavanja za digitalni marketing so ena najbolj pogosto uporabljanih oblik pridobitve znanj o tem kaj je digitalni marketing, če pa sami nameravate udeležiti katerega predavanja za digitalni marketing, pa priporočamo, da izberete nišna predavanja za digitalni marketing, saj je samo področje digitalnega marketinga preširoko, da bi lahkl na enem predavanju, kakovostno spoznali učinkovito delovanje, trženje in prodajo preko vseh digitalnih kanalov.

Za svoja področja zanimanja na področju digitalnega marketinga, bodite na “preži” za ugodnimi in nemalokrat tudi brezplačnimi predavanji za posamezne niše v digitalnem marketingu, če vas npr. mika digitalni marketing in prodaja preko Amazona, obstaja redna možnost za brezplačno predavanje za prodajo na Amazonu, na povezavi.

Če se želite naučiti digitalnega marketinga, ne pozabite tudi na YouTube. Na YouTubu je brezplačnih lekcij o tem kaj je digitalni marketing in kako deluje digitalni marketing, nešteto. Eno, zelo uporabnih predavanj o digitalnem marketingu, je

Evodniki in knjige za digitalni marketing

Evodniki in knjige za digitalni marketing, so enostavna in hitra pot do aktualnih znanj iz področja digitalnega marketinga, saj jih avtorji, ki delujejo na področju digitalnega marketinga, objavljajo z namenom, da povečujejo bazo svojih bralcev, zelo kakovostne knjige in vodniki iz digitalnega marketinga pa so tudi cenejše od obiska predavanj za digitalno trženje.

Tečaji za digitalni marketing

Tečaji in delavnice za digitalni marketing rastejo kot “gobe po dežju”, predvsem zaradi tega, ker si jih, za razliko od predavanja za digitalni marketing, lahko privošči več ljudi, tudi tisti, ki so začetniki, hkrati pa so nišne delavnice za digitalni marketing bolj ozko usmerjene v podajanje znanj s prikazi in primeri dobrih digitalnih praks.

Nekateri avtorji in predavatelji za nišna področja digitalnega marketinga imajo svoje vodnike, po katerih predavajo na tečajih za digitalni marketing, objavljene tudi posamezne korake, ki jih je potrebno osvojiti oz. ki jih obravnavajo na tečajih in delavnicah.

Tak primer objavljenega onsite SEO tečaja, ki pojasnjuje nišo optimizacije spletnih strani (SEO) na področju digitalnega trženja, najdete na povezavi onsite SEO tečaj spletne optimizacije, sicer pa so delavnice in izobraževanja za spletni marketing, predstavljena tudi na povezavi.

Če vas, konkretno na področju digitalnega marketinga zanima, optimizacija spletnih strani, si preberite še naš prispevek Koliko stane optimizacija spletne strani.

Pridobitev znanj o digitalnem marketingu preko dobrih praks digital marketing agencij

Ne samo v tujini, ampak tudi v Sloveniji, obstaja cela gora vrhunskih digital marketing agencij, ki preko svojih primerov (običajno v obliki prikazov dobrih digitalno marketinških praks, pojasnjujejo v podrobnosti kaj je digitalni marketing). Med te digitalno marketinške agencije sodijo:

Digitalno marketinška agencija Madwise.si

Digitalna marketinška agencija Madwise.si je v Sloveniji najbrž poznana kot ena izmed agencij, ki celovito pokriva številna področja digitalnega marketinga: izdelavo spletnih strani, optimizacijo spletnih strani (SEO), izdelavo aplikacij za digitalni nastop in trženje, celovite analize spletnih strani za učinkovit digitalni marketing, upravljanje plačljivih kampanj oglaševanja na spletu, digitalno marketinško avtomatizacijo, marketinško svetovanje ter izdelavo digitalnih strategij.

Predvsem kakovostna analiza spletnih strani, od uporabniške izkušnje do izboljšanja učinkovitosti spletne strani na podlagi analitičnih podatkov o obiskovalcih spletnih strani in trgovin, je nemalokrat odločilna za uspeh podjetij na področju digitalnega marketinga.

Primeri učinkovite rabe digitalnega marketinga

V nadaljevanju prispevka poglejte primere učinkovite rabe digitalnega marketinga. Primeri so prikazani na dejanskih spletnih straneh, ki redno uporabljajo različne metode digitalnega trženja.

Digitalni marketing storitev (primera marketinga storitev podjetij ETC Adriatic in Trnulja)

Na primerih dveh spletnih strani, ki obe ponujata storitve organizacije in izvedbe team building dogodkov (eno je agencija ETC Adriatic.si, ki trži svoje team building programe po celotnem Balkanu, drugo pa ekološko posestvo Trnulja, ki svoje team building programe gosti kar na lastnem posestvu), lahko vidite, da za svoj digitalni nastop, uporabljajo zanimive, a različne, pristope.

ETC Adriatic.si se z digitalnim marketingom osredotoča na predstavitev team building programov za celotno regijo Balkana, posestvo Trnulja pa za svoj digitalno marketinški pristop, uporablja predvsem t.i. vsebinski marketing. Za slednje, imajo na svojem posestvu celo organizirano posebno team building delavnico za spletni marketing.

Digitalno trženje storitev (pogosto imenovano tudi BTB digitalno trženje (v primerih, ko podjetja prodajajo drugim podjetjem), zahteva predvsem obvladovanje znanj digitalnega komuniciranja z drugimi podjetji, pri čemer prevladuje potreba po obvladovanju znanj predvsem na področju družbenega omrežja LinkedIN, email marketing trženje ter digitalni marketing na BTB spletnih platformah, specifičnih za panoge posameznega podjetja.

Digitalni marketing spletnih trgovin (primer marketinga podjetij Topizbira.si in Pohištvo123.si)

Za razumevanje tega kaj je digitalni marketing na področju trženja spletnih trgovin, sta spodaj predstavljeni dobri prkasi spletnih trgovin v dveh različnih panogah.

TopIzbira.si je slovenska spletna trgovina, ki je najbrž večini kupcev poznana po ponudbi poceni ovitkov za telefone, v zadnjem času pa ogromno energije vlaga tudi v digitalno pozicioniranje kot vrhunskega ponudnika pametnih ur in zapestnic.

Tisti, ki ste pogledali zgornji dve povezavi, laho vidite, da trgovina topizbira, na področju digitalnega marketinga, pravzaprav uporablja vse mogoče digitalne kanale (ki pa so skupaj smisleno povezani v eno celoto):

  • vsebinski marketing
  • spletno oglaševanje na Googlu in Facebooku
  • email marketing
  • optimizacijo spletnih strani

Druga spletna trgovina, ki na internetu trži pohištvo, trgovina Pohištvo123.si, se s svojimi produkti (jedilnimi mizami, regali za dnevne sobe, …..) pozicionira na internetu že vrsto let kot ponudnik kjer je mogoče pohištvo dobiti tudi za več kot 50% ceneje kot pri konkurenci, sicer pa izjemno aktivno svoj digitalni marketing vnovčuje tudi s prodajo na tujih trgih.

Najbrž ne gre dvomiti, da, če se npr. v spletni trgovini Pohištvo123.si, odlično tržijo regali za dnevne sobe, v Sloveniji, da bo ta isti digitalni marketing deloval tudi za trženje teh regalov, v tujini.

Zaključna misel

Ali spoznavati kaj je digitalni marketing samostojno ali preko drugih poti (npr. preko blog zapisov digitalnih agencij, preko predavanj in tečajev, itd…) je za marsikoga dvorezen meč. Po eni strani, obiski predavanja za digitalni marketing, stanejo, po drugi strani, pa samostojno izobraževanje, vzame precej časa.

V pomoč pri tem vam je lahko naš zapis: Prednosti digitalne marketinške agencije vs samostojni digitalni nastop