Aktualno

Kabelske verige kaj so, kje jih uporabljamo?

Kabelske verige so ena od pogostih uporab v proizvodnji, saj omogočajo gibanje in premikanje mehanskih delov, kot so robotizirani sistemi, stroji in celo celotne linije proizvodnje. Te verige so narejene iz več vrst materialov, od jekla do plastike, in so lahko zasnovane za različne obremenitve in aplikacije.

Ena od glavnih lastnosti kabelskih verig je njihova sposobnost, da se upogibajo in spreminjajo svojo obliko glede na potrebe procesa. To je zelo koristno za proizvodnjo, saj lahko verige prenašajo tovor po različnih potekih, tudi po zavojih in ovinkih.

Uporabljajo se lahko za premikanje različnih vrst pripomočkov, od malih orodij do velikih tovornjakov. Lahko se uporabljajo tudi za premikanje tekočin, kot so olja in voda, in za prenos električne energije.

Pri izbiri kabelske verige je pomembno upoštevati, da mora biti veriga primerna za obremenitev in aplikacijo, za katero bo uporabljena. To je zelo pomembno za zagotovitev varnosti in zanesljivosti procesa. Prav tako je treba upoštevati vrsto materiala, iz katerega je veriga izdelana, saj lahko določen material bolje prenese določene vrste obremenitev.

V končni fazi je pomembno, da je kabelska veriga pravilno nameščena in vzdrževana, da se zagotovi njena zanesljivost in varnost. To lahko vključuje redno pregledovanje verige in odstranjevanje morebitnih poškodb ali okvar, ter redno mazanje in vzdrževanje verige.

 

Poznamo:

  • Kabelske verige iz jekla (pocinkano jeklo ali nerjavno jeklo) za standardne samonosne, drsne aplikacije ali aplikacije s krožnim gibanjem.

Idealno za zahtevnejša okolja (npr. ekstremno nizke ali visoke temperature, vroči ostružki itd.).

  • Kabelske verige iz kombiniranih materialov (npr. stranski trakovi iz najlona z aluminijastimi okvirji ali aluminijastimi pokrovi itd.) za edinstvene izredne zahteve.

Kombinacija delov iz najlona, aluminija ali jekla je sposobna prenesti težke pogoje in podaljša življenjsko dobo verige ob ohranjanju optimalnih stroškov.

  • Kabelske verige iz plastike, najcenejše in najbolj primerne za notranjo uporabo na strojih, vendar še vedno zelo trpežne in dolgotrajne ob pravilnem vzdrževanju.

 

kabelske verige - kovinske
kabelske verige – kovinske
Kabelske verige - plastične
Kabelske verige – plastične