IPTV system kot primarna storitev za gledanje televizije
Partnerji

IPTV system kot primarna storitev za gledanje televizije

Trenutne ocene pravijo, da se bo v prihodnjih letih število televizijskih gledalcev, ki bodo uporabljali IPTV system, kot svojo primarno televizijo. Ob koncu leta 2008 je bilo v Evropi samo dobrega pol milijona uporabnikov IPTV. Število naročnikov se je nato v prihodnjih nekaj letih, več kot podvojilo. Do konca leta 2010, pa se je povečalo na približano 2 milijona. Medtem se trend naraščanja lahko zdi zelo pozitiven. IPTV ima, v primerjavi s satelitsko, kabelsko in DVB-T televizijo, še vedno majhen tržni delež. Ali se bo to lahko drastično spremenilo v prihodnosti? Nekateri strokovnjaki se že strinja, da je IPTV system vrhunska tehnologija.

iptv system
Kaj sploh izbrati: kabelsko televizijo, satelitsko televizijo, tehnološko napreden IPTV system ali pa kaj drugega?

Gledanje televizije preko interneta, prinaša kar nekaj funkcionalnosti, ki niso ali so le delno omogočene pri klasični televiziji, kot smo jo poznali včasih. Še posebej priljubljena med gledalci, je funkcija “Timeshifting*“, tako imenovano televizijo s časovnim zamikom. Prav tako so nekatere posebne internetne ponudbe za televizijo, možne samo z IPTV. To so ob samem gledanju televizije še: pisanje in branje e-pošte, spletno nakupovanje, video na zahtevo, pa še kaj bi se našlo. S pomočjo povratnega kanala pri IPTV , se strankam in ponudnikom storitev odpira neprimerljiva raven interakcije s televizijo.

IPTV system je v Evropi še vedno storitev, ki zaostaja za ostalimi ponudniki televizije

Toda zakaj je IPTV system, kljub vsem svojim prednostim, v nekaterih evropskih državah, še vedno bolj marginalni pojav? Na primer, v Franciji, kjer IPTV uporablja že več strank, kot jih uporablja kabelsko televizijo. Tam so ponudniki IPTV set top boxov, za uporabnike pripravili ponudbo privlačnih in poceni paketov, s katerimi so privabili in tudi prepričali televizijske gledalce. Pogosto omenjeni argument, ki bi naj pomagal k uspehu IPTV v Franciji, je tudi, da tam obstaja manj možnosti, kot v ostalih evropskih državah.

Pri nas in še v nekaterih ostalih evropskih državah, je izhodiščna situacija nekoliko drugačna. Za IPTV system trenutno obstaja bolj malo ponudnikov. Se pa stanje počasi izboljšuje, ker število ponudnikov konstantno raste, in tega se kupci tudi zavedajo. K uspehu IPTV pa s posodabljanjem omrežij, pripomorejo tudi ponudniki interneta, s svojimi širokopasovnimi povezavami. Hitrejše, kot bo omrežje in z vedno večjo razpoložljivostjo hitrega interneta in novih ponudb, hitreje bo tudi raslo tudi število uporabnikov IPTV.