Aktualno Partnerji

Dojenčkovi razvojni mejniki prvo leto ( po mesecih )

Zapisali smo članek o razvojnih mejnikih pri dojenčku, da vam lahko pokažemo kako potekajo. Če imate kakšne pomisleke o vašem dojenčku in njegovem razvoju vam jih bomo sedaj predstavili v spodnjem članku.

1.mesec

Najboljša vizualna izkušnja novorojenčkov je omejena na bližnje razdalje. Razdalja od oči do oči med materinim obrazom in obrazom otroka, ki se hrani je optimalna. Zaradi tega obsega vida od blizu saj je novorojenčku težko slediti premikajočemu se predmetu. Toda opazili boste, da bo v tem prvem mesecu življenja dlje časa preučeval vaš obraz. Pogovor z njim ob ohranjanju tesnega stika iz oči v oči bo povečal izkušnjo povezovanja. Dojenčki že od rojstva vidijo barve; vendar raje upoštevajo črno-bele črte in svetlo rdeče predmete. V primeru kolik ali trebušnih krčkov se priporoča Bownova terapija, ki zelo dobro vpliva na tovrstne težave.

2.mesec

Vaš 2-mesečnik je dozorel iz slavljene lutke v pravega človeka! Nasmehnil se vam bo in z vami oddajal namenske zvoke, da bo obdržal vašo pozornost. Imate celo trden občutek, da prepozna vaš obraz in glas kot pripadnost nekomu, ki je zelo pomemben v njegovem življenju. Uživajte v tem posebnem času s petjem pesmi in pogovorom o vsakodnevnih dogodkih. Doživljanje tega vizualnega in slušnega vnosa bo v naslednjih nekaj mesecih postavilo pomemben temelj za sprejemanje in izražanje jezika.

3.mesec

Do 3 mesecev starosti lahko dojenčki dvignejo roke do srednje črte (pred obrazom). To spodbuja več prednosti: zlahka lahko spravijo prste, palec in pogosto pest v usta, kar jim omogoča, da sesajo te dele telesa in tako spodbujajo samopomirjevalne sposobnosti (v primerjavi s tem, da bi se morali zanašati na svoje starše). Poleg tega sposobnost, da segajo z rokami in otipno komunicirajo z okoljem, povzroča veliko navdušenja. V tem obdobju je za dojenčke pomembno, da doživijo “trebušni čas” – (tj. postavitev na trebušček). Ta položaj spodbuja uporabo hrbtnih in vratnih mišic. Pri dojenčkih s sploščeno glavo zaradi omejitve položaja ležanja na hrbtu bo nagnjen položaj pomagal tudi pri lajšanju te kozmetične težave.

4.mesec

4-mesečni dojenček je na splošno zelo srečna oseba. Znajo prepoznati in predvideti predvidljive dogodke ter izraziti svoja čustva z velikim verbalnim navdušenjem. Minili so dnevi občasnega in mehkega kokodakanja. Do 4. meseca starosti se bodo dojenčki z veseljem smejali. Velja tudi nasprotno – vzemite jim užitek in bodite pripravljeni na zavijanje besa in frustracije. Otroci te starosti imajo radi tudi bolj živahno igro, na primer poskakovanje v naročju ali dviganje visoko v zrak. Metanje otroka v zrak ni priporočljivo zaradi šibkih vratnih mišic ( kasneje pripelje do nevrofizioterapije) in možnega učinka bičevja in možganske poškodbe.

5.mesec

Vidne zmožnosti 5-mesečnega dojenčka so izjemno dozorele. Spremlja lahko gibanje predmetov tako blizu kot daleč. Svetlo obarvane in kontrastne barve so sprejete z navdušenjem in zanimanjem. Podobno so napredovale tudi izrazne jezikovne sposobnosti. Sposobnost ustvarjanja ponavljajočih se zvokov (npr. “dada”) bo prinesla velike nagrade za interakcijo in navdušenje odraslih. To je tudi doba vadbe glasnih vokalizacij za čisto navdušenje nad demonstriranjem novega nabora veščin. Petje pesmi, branje knjig in poudarjanje predmetov v knjigah in lokalnem okolju predstavljajo zgodnjo podlago za osvajanje jezika.

6-8 mesecev

Dojenčki se od 6 do 8 mesecev naučijo samostojno sedeti. Pridobivanje te spretnosti je z vidika vašega otroka čudovit dosežek. Lahko doseže povišan položaj in dobi veliko bolj popoln pogled na horizontalni svet – naloga, ki ni na voljo, ko leži na hrbtu ali trebuhu. Sedenje omogoča tudi prosti roki za raziskovanje tega novega sveta. Vse, kar se da zgrabiti, bo takoj šlo v usta vašega otroka. Varnost je najpomembnejša. Vsak predmet, manjši od premera kartonske cevi zvitka toaletnega papirja, je potencialna nevarnost zadušitve. V tem delu je tudi zelo pomembno, da se otrok še ne dviguje in razvija kakšne posebne vrste stoje. Pomembno za kasnejše obdobje, ko lahko ima hojo navznoter in posledično se bo potrebovala fizioterapija, kjer se bodo te težave uredile.

7-9 mesecev

Dojenčki, stari od 7 do 9 mesecev, napredujejo skozi več stopenj finih motoričnih sposobnosti. Neprefinjeno prijemanje velikih predmetov z dvema rokama se postopoma izpopolni v “klešče” – pobiranje drobnih predmetov (klasičen primer so kroglice za preproge) z uporabo samo palca in kazalca. Žal je obvezna želja po vstavljanju majhnih predmetov, ki jih je mogoče zadušiti, izjemno močna.

Najboljši način za zagotovitev varnega okolja je, da se spustite na kolena in vidite svet z otrokove perspektive. Majhne prehrambene izdelke, kovance, drobne kamne in druge različne potencialno smrtonosne predmete morate odkriti vi, preden jih odkrije vaš otrok.

8.mesec

Mnogi 8-mesečni otroci se učijo vleči, da stojijo. Ko vaš otrok obvlada to veščino, je čas, da spustite ležišče v posteljici, vzamete vse večje predmete ali odbijače, ki bi lahko delovali kot stopnička in otroku onemogočite, da pobegne (s padcem) iz posteljice. Poleg tega vlečenje, da stoji ob kavču, omogoča vašemu dojenčku, da razišče območje pod kavčem in odkrije predmete, ki so neprimerni za njegovo igranje . (npr. arašidi iz nedavno ogledane nogometne tekme).

9. mesec

Mnogim 9-mesečnim otrokom je raziskovanje obrazov svojih staršev zelo zabavno. Uporaba njihovega “kazalca” kot sredstva za raziskovanje vaših ust, nosu, oči in ušes krepi njihove fine motorične sposobnosti in ustvarja zavist veselja ali bolečine, odvisno od tega, ali ste prejeli udarec v oko ali ne. Mnogi otroci uživajo tudi v trepljanju po obrazu z odprto dlanjo. Enako razburljivo je odstranjevanje predmetov iz večje posode. Škatla, ki vsebuje posode različnih velikosti, omogoča obvladovanje ideje o relativni velikosti (velika proti majhni). Poleg tega udarjanje predmetov skupaj nudi vašemu otroku neverjetno veselje, saj krepi obvladovanje in predvidljivost okolja.

10.mesec

Eden od najbolj izjemnih dogodkov se zgodi okoli 10 mesecev starosti: koncept “trajnosti predmeta”. Ta veščina otroku omogoča, da spozna, da kljub temu, da želene igrače ali osebe ni mogoče videti ali slišati, še vedno obstaja. Mlajši dojenčki delujejo z zmožnostjo “izven oči … iz uma”. 10-mesečni otrok spozna, da mama še vedno obstaja, ko ga pusti v ograji, da se oglasi na prva vrata. Posledica obstoja predmeta je tesnoba zaradi ločitve – tj. “Vem, da bi moral biti tukaj, in počutim se zapuščenega.” Igre, ki krepijo obstojnost predmeta, sprožijo zavist veselja.

11.mesec

Učenje jezika je veliko bolj učinkovito kot aktivno prizadevanje. Vaš 11-mesečnik bo hitreje in popolneje obvladal jezik, tako da bo poslušal pogovore, užival v petju in samo slišal, kako govorite na glas. Če se v vašem gospodinjstvu govori več kot en jezik, se ne zadržujte, ampak poudarite obe (ali več) besed za isti pojmom. Različni visokotehnološki pasivni DVD-ji, igre in TV-oddaje ne morejo tekmovati s človeško izkušnjo. Vašemu otroku ste najbolj všeč vi.

Mejniki v kasnejši fazi med 9. in 16. mesecem

  • Pri nekaterih otrocih so razvojni mejniki pogosto precej široki,
  • Otrok se na primer običajno nauči samostojno hoditi med 9. in 16. mesecem starosti – to je 7-mesečni razpon! Številne študije kažejo, da doseganje veščine (npr. samostojna hoja) ni napovedovalec prihodnje premoči tega nabora veščin,
  • Nekateri otroci uživajo v določenih dejavnostih bolj kot drugi, vendar vsi otroci na koncu dosežejo potrebne razvojne mejnike, ki jih je treba šteti za normalne. Če imate kakršna koli vprašanja, se posvetujte z otrokovim pediatrom.

Kako ukrepati v primeru, da otrok ne dosega razvojnih mejnikov?

V primeru, ko otrok ne dosega mejnikov, ki so opisani v tem članku je potreben vsekakor posvet pri pediatru. V vseh teh obdobjih ste vodeni v ambulanti za razvoj otroka. Če se pojavi kakšno odstopanje je priporočljivo pripeljati otroka na terapijo senzorne integracije. To je terapija pri kateri so otroku pomaga preko določenih dražljajev, da preide vse potrebno kar je za njega v trenutni situaciji pomembno.