Aktualno Partnerji

Avtodeli: zavore

Avtodeli: zavore  

Avtodeli so del avtomobila oziroma vsakega vozila.

Ali spadajo zavore med avtodele?

Zavore spadajo med avtodele, saj so del vsakega vozila.

Zavore omogočajo, da se vozilu ob zaviranju zmanjšuje hitrost in na koncu zaustavi vozilo.

Osebni avtomobili, kombiji, tovorni avtomobili, avtobusi, motorna kolesa, dvokolesa, letala, lokomotive imajo naprave za zaviranje-zavore. 

S trenjem se kinetična energija, ki se sprošča ob zaviranju pretvarja v toploto.

Temperatura-toplota, ki se razvije pri zaviranju je lahko tudi tisoč stopinj celzija in več.

zavore v spletni trgovini kruno.si
zavore v spletni trgovini kruno.si

Kako se lahko uporabi energija, ki jo oddajajo zavore?

Zavore pri avtomobilih lahko kinetično energijo, ki se ustvarja pri zaviranju na zavornih diskih ali zavornih bobnih uporabijo tudi za pretvorbo v električno energijo, ki se shranjuje v avtomobilskih baterijah, hibridna vozila. Hibridna vozila energijo shranjeno v baterijah uporabijo za vožnjo in s tem zmanjšajo porabo goriva. Hibridna vozila prispevajo k razogljičenju in so trend sedanje časa.

Kako so sestavljene zavore?

Zavore so sestavljenka veliko različnih komponent.

Zavorne cevi, ki so lahko kovinske ali iz posebno izdelane gume in tekstila, zavorni valji, ki so običajno iz aluminija, sttarejši modeli iz zlitine, zavorne klešče, ki so praviloma kombinacija aluminija, zlitine in jekla, zavorni diski, ki so v večini primerov iz zlitine zavorni bobni, ki so skoraj brez izjeme iz zlitine zavorne oblogee, zavorne ploščice, zavorni senzorji, zavorni ojačevalci, žice zavor, rezervoarji za zavorno tekočino in Senzorji obrabe so glavni elementi zavornega sistema.

Kdo proizvaja zavore?

Zavore proizvajajo različni proizvajalci. Ob izdelavi avtomobila so določeni proizvajalci dobavitelji za prvo vgradnjo in pozneje dobavitelji originalnih rezervnih delov za poprodajo.

Najbolj znani proizvajalci, ki tudi dobavljajo za prvo vgradnjo so ATE, BREMBO, TEXTAR, TRW LUCAS, BOSCH, FERODO, JURID, DELPHI ITD

Ate je med najbolj priljubljenimi blagovnimi znamkami, ker ima visoko kvaliteto prve vgradnje zato blagovno znamo ATE mehaniki in serviserji radi uporabljajo.

Pri vgradnji ATE zavor je najmanj možnosti za reklamacije in ostale nevšečnosti.

Ate proizvajalec ima več linij zavornih diskov in ploščic. Ate ceramic je linija za bolj zahtevne voznike predvsem pa za avtomobile, ki dosegajo višje hitrosti in so težji.

ATE zavore, ATE zavorni diski, ATE ploščice in vse ostale blagovne znamke in vsi ostali avtodeli na voljo v spletni trgovin kruno.si

trgovina z avtodeli kruno.si
trgovina z avtodeli kruno.si