4K, realnost in drugi trendi na področju IPTV platform v letu 2019 – Prva je skrb za varno omrežje
Partnerji

4K, realnost in drugi trendi na področju IPTV platform v letu 2019 – Prva je skrb za varno omrežje

4K pretakanje, povečana realnost in drugi trendi na področju IPTV platform v letu 2018

Leto 2017 se je poslovilo s senzacionalnim odkupom Fox-a. Medtem se zabavna industrija približuje zgodovinskim dogodkom, ki jih lahko pričakujemo tekom leta 2018. Le to prinaša tveganje z vidika zasičenosti, združitve in prevzeme, bitke med industrijskimi velikani, proizvodnjo izvirnih vsebin in še več. Torej, med prebiranjem te vsebine in pitjem kave, vam prinašamo, kakšni so trendi na področju IPTV platform in kaj lahko potrošniki pričakujemo v letu 2018.

Live Streaming oz. prenos v živo postajajo pravilo

Live Sreaming postaja eden izmed glavnih med trendi na področju IPTV platform v letu 2018. To ni presenečenje, čeprav nekateri ocenjuje, da se bodo prihodki na tem področju do leta 2021, vsaj podvojili. Znana je tudi statistika Facebook-a, kjer pretakanje videoposnetkov “v živo” pritegne trikrat več gledalcev, kot običajno predvajanje videoposnetkov. Temu trendu poskušajo slediti tudi nekateri drugi socialni mediji, kot sta LinkedIn* in Twitter*.

trendi na področju IPTV platform
Tudi različna socialna omrežja imajo velik vpliv nad trendi na področju IPTV platform.

Live Streaming je tako zelo pomemben v sedanjem kontekstu predvsem zato, ker optimizacija za iskalnike in trženje vsebin, postajata preveč zamudni in povišujeta ceno.

Varnostno kopiranje in skrb za zanesljivo IP omrežno rešitev

Tudi pri 4 K tehnologiji in vseh bodočih trendih ip tehnologije, ne samo na iptv trgu, velja, da je skrb za zanesljivo delovanje platforme, tesno povezana s skrbjo za varnost in zaščito, proizvajalci sodobne ip opreme pa v ospredje izboljševanja tehnologije na področju varnosti, uvrščajo redno posodabljanje in vzdrževanje to opreme (zato gre trend v smer oblačnih ip storitev), skrb za ustrezno kapaciteto in neobremenjenost omrežja, po tem, ko je tren naraščanja povezanih naprav v ip omrežja, več kot očitno v porastu, hkrati pa seveda zanesljiv ip sistem pomeni tudi nizke stroške upravljanja, tako za upravljalca, kot tudi za uporabnika. Omrežne rešitve prihodnosti morajo zato “pokrivati” kar kompleksen spekter zahtev, z namenom, da bo ip omrežje varno in zanesljivo.

4K video posnetki skrbijo za naraščanje temperatur

Ni novost, da ponudniki OTT stavijo na 4K in blu-ray video oblike. Pametni telefoni, prenosni računalniki itd, so sedaj zasnovani posebej za podporo formatov visoke ločljivosti, kot je 4K. Medtem je 1080p format, v letu 2017, skoraj izgubil ves svoj sijaj. Predvsem zaradi drastičnega padca cen 4K televizorjev in razpoložljivosti cenejših pametnih naprav, ki podpirajo 4K format.

Umetna inteligenca je “v igri” precej bolj, kot je bila kdaj koli prej

Eden velikih izzivov za ustvarjalce vsebin, je spremljanje navad in nastavitev gledalcev. Vendar pa umetna inteligenca prihaja kot mega orožje. Skoraj nihče več ne išče virtualnih pomočnikov, kot so Alexa, Siri in Google. S pomočjo umetne inteligence, lahko ustvarjalci vsebin odkrivajo trende. To bo zagotovo pomagalo ustvariti boljše pretočne platforme in pritegnilo gledalce.

Vsebina je kralj, nedvomno!

Če se kdo ne strinja z zgornjo izjavo, potem jim pokažite skupne izdatke Netflixa, namenjene pridobivanju in ustvarjanju novih vsebin. Lani je veliko izvirnih vsebin krasilo Netflix, Amazon Prime ter katalog vsebin na NBC in uspelo očarati občinstvo s proizvodno vrednostjo, izvirnostjo in avtentičnostjo.

Privilegij, imenovan naročnina, je zdaj odvisen od vsebine. Za to so poskrbeli velikani, kot so Netflix, Amazon Prime, Hulu…

2017 je leto, ki ga bodo vsi tradicionalni ponudniki Pay-TV, želeli čim prej pozabiti. Po anketah, je eden od sedmih Američanov, peenehal z uporabo Pay-TV. Ponudniki kabelske plačljive televizije, lahko le upajoo, da bodo odkrili neko revolucionarno taktiko, da bi preprečili priljubljenost storitev OTT. Vendar pa je zelo malo verjetno, da se bo kaj takega zgodilo če v letu 2018.

Ne bi bilo presenečenje, če bi večja televizijska podjetja pričela ponujati pretočne storitve. Industrijski velikani, kot so Amazon, Netflix in Hulu, želijo še naprej posodabljati vsebino in tehnologije, za razširitev svoje naročniške baze. Videoposnetki OTT bodo postali še cenejši.

Potrošnike za ceno, ki jo plačujemo, pričakujemo vedno več.