10 stvari s katerimi lahko prihranita pri poroki
Aktualno Partnerji

10 stvari s katerimi lahko prihranita pri poroki

Ali lahko prihranita pri poroki in še vseeno organizirata svojo poročno pravljico. Vsekakor sem prepričan, da je temu tako. Zato vama bo danes napisal nekaj nasvetov pri čem in kako lahko prihranita pri poroki ne, da bi to preveč vplival na izgled in občutek vajine poroke.

poceni-poroka (3)

Poroka med tednom

S poroko med tednom bosta pridobila več ko le možnost prihranka. Večina poročnih ponudnikov je med vikend močno zasedena. Zato jih bosta težje rezervirala v teh dneh. Če pa se odločita za poroko med tednom bosta imela veliko večji nabor poročnih ponudnikov med katerimi bosta lahko izbirala. Da vama pa ne bo treba izbirati med cenejšimi ali celo najcenejšimi ponudniki vama zaupam še eno skrivnost. Če izbirata ponudnika za poroko med tednom izberita tistega, ki se najbolj sklada z vajinim željami. Nato pa mu omenita če bi lahko, glede na to, da se poročita na ne najbolj pogost termin, dobila popust. Veliko ponudnikov bo veselih dodatne poroke med tednom in vama bodo mogoče kaj ponudili!

Sam sem poročni fotograf in priznam, da lahko cena poročnega fotografiranja med letnimi časi ali med dnevi v tednu malce varira. Seveda je tudi veliko drugih dejavnikov, ki so pomembni, da se odločim, da paru ponudim popoust!

Najcenejših ponudnikov nikakor ne izberita. Raje pomislita zakaj so tako poceni? Če bi se cenili in bi bili prepričani, da delajo najbolj kvalitetno kar je možno bi se verjetno tako tudi cenili!

Poročna lokacija izven centra večjih mest

Poročne lokacije v centru mest in v najbolj priljubljenih poročnih kotičkih po Sloveniji so vsekakor dražje. Raje se odločita za poroko v kakšni primestni lokaciji ali pa kje v naravi ali na vasi. Res je, da se bosta verjetno zaradi tega morala malo več voziti. Lahko pa tako veliko prihranita pri poroki.

Moram pa napisati še, da nikakor ne mislita, da so lokacije, o katerih se ne govori, slabe za poroko. Daleč od tega! Če se bosta potrudila in se med organizacijo poroke peljala na več lokacij in jih spoznala bosta dokaj hitro našla zelo lepo lokacijo s prijetnimi gostitelji. Tudi topli in prijetni gostitelji so prednost vaških in primestnih lokacij.

Recimo poroka na gradu Štanjel je res sanjska in čudovita izkušnja. Če pa se vidva lahko zadovoljita s poroko v okoliških vasicah si bosta lahko vseeno pričala krasno Kraško poročno vzdušje. Še vseeno pa se lahko gresta vsaj fotografirati na grad Štanjel in ga vsaj v tej meri doživita na svoji poroki.

poceni-poroka (2)

Civilna poroka v uradnem prostoru upravne enote

Če se bosta odločila za civilno poroko na uradnem prostoru upravne enote bosta tako prihranila 170€. Toliko namreč stane, da se matičar in uradna oseba pripeljeta na izbrano lokacijo in tam izvedeta obred. V Sloveniji imamo ogromno uranih poročnih lokacij za civilno poroko, ki so naravnost sanjske! Naštel jih bom le nekaj ostale pa bosta lahko našla na uradnih straneh upravnih enot.

Najbolj privlačne lokacije za brezplačno civilno poroko v Sloveniji:

 • Dvorec Zemono
 • Vila Higiea
 • Kendov dvorec
 • Grad Tabor
 • Grad Bogenšperk
 • Vila Violže
 • Grad Štanjel
 • Dvorec Štatenberg

To je ena od stvari pri kateri bosta prihranila pa sploh ne bosta opazila, da sta zares kaj spremenila. Vsekakor si poglejta vse možnosti uradnih prostorov za civilno poroko. V vsakem delu Slovenije bosta našla kakšno zanimivo lokacijo!

poceni-poroka (1)

All inclusive pogostitev, samopostrežni bife in pogostitev na pladnjih

V restavraciji ali pri ponudniku catering storitev povprašajta o tem kakšne so razlike v cenah pri različni postrežbi. Lahko se odločita, da bodo natakarji vsakemu od svatov prinesli na mizo njegov meni nekako kot pri a-la-cart ponudbi v restavraciji. Ta možnost je po navadi najdražja. Lahko pa se odločita tudi za alternativne možnosti. Recimo lahko natakarji na mizo prinesejo pladnje, ki so za tistih nekaj oseb, ki tam sedi. Dostikrat pa je najbolj ugodna možnost pogostitve, da natakarji postavijo in skrbijo za samopostrežni bife. Svati pa se sami odločijo kaj bodo jedli in si to tudi odnesejo do mize.

Ko se bosta pogovarjala za cene v restavraciji povprašajta tudi za možnost All inclusive pogostitve. To pomeni, da je v dorečeno ceno vključena vsa hrana in določene vrste pijače. Po navadi vključijo brezalkoholne pijače, pivo in vino. Žgane pijače in podobno pa si lahko svat na svoje stroške naroči v baru.

Poročna obleka na razprodaji

Poročna obleka za biti kar precej velik finančni zalogaj. Če bosta spremljala poročne sejme in ponudbe poročnih salonov bosta videla, da imajo tudi oni dokaj pogoste razprodaje. Za poročni sejem v Mariboru sem prepričan, da je zasnovan okoli razprodaje poročnih oblek enega od znanih Slovenskih poročnih salonov.

Bodita pozorna na te priložnosti, ker se lahko zelo lepe poročne obleke tako dobijo skoraj zastonj.

prihranita-pri-poroki (3)

Second hand poročna obleka

Kupljena poročna obleka je v veliki večini oblečena le enkrat. Poročne obleke za neveste, ki jih poročni saloni tudi posojajo pa se dajo izposoditi največ trikrat preden jih dokončno prodajo. Prodajo jih seveda če so še v takšnem stanju, da je to možno.

Danes lahko na socialnih omrežjih v raznih skupinah, povezanih s poroko, prav tako najdete neveste, ki prodajajo svojo poročno obleko. Torej prodajajo obleko, ki je bila nošena samo enkrat in v večini izgleda nedotaknjena. Če to, da je obleka že imela lastnico za vaju ni problem potem je tudi to odlična izbira, da prihranita pri poroki.

Sama poskrbita za osnovno dekoracijo

Ali sta vsaj malo umetnika? Ali rada ustvarjata? Ali sta mogoče bolj tehnična in bi to lahko vključila v dekoracijo poroke?

Veliko različnih poročnih dekoracij sem že videl v svoji karieri. Velikokrat so ravno te, ki so bile izdelane z ljubeznijo in imajo nekaj osebnega dotika najboljše! Vzemita to, kot vajin skupni čas pred poroko. Mogoče lahko k ustvarjanju povabita tudi svoje najbližje in se tako skupaj podružite in naredite poročno dekoracijo nad katero bodo vsi navdušeni. Saj poznata pregovor: pot je pomembnejša od cilja. Tudi v tem primeru se boste že pri organizacijo poroke zabavali in bo poroka le še češnja na vrhu torte!

prihranita-pri-poroki (2)

Second hand dekoracija

Tisto dekoracije kar bosta pa kupila pa lahko zopet poiščeta v raznih skupinah na socialnih omrežjih. Veliko nevest prodaja dekoracijo za mize in stole kar preko omenjenih skupin. Tako lahko dobita tudi svečnike, razne dekorativne gajbice, napise, obešalnike, vaze itd. Takšna dekoracija je v večini primerov nedotaknjena in bo vajino poročno lokacijo ravno tako obogatila kot če bi enake kose kupila v trgovini. Je pa res, da bosta tako dekoracijo dobila vsaj pol ceneje in še pripomogla bosta k temu, da bodo te stvari krožile!

Konec koncev lahko prihranita pri poroki tudi tako, da tudi vidva po poroki te stvari prodata naslednjemu paru.

Združita tiskovine – ime gosta je lahko napisno kar na meniju

Za poroko bosta morala kar nekaj stvari natisniti. Začelo se bo s poročnimi vabili katera bosta natisnila in poslal že mesece pred poroko! Na poroki pa so osnovne tiskovine vsaj sedežni red ob prihodu v dvorano, meniji na mizah in sedežni red na mizah oziroma kartice z imeni na mizah. Da ne bosta za čisto vsakega posebej plačala oblikovalcu in tiskarju lahko vsaj nekaj od naštetih združita. Na mizah lahko združita poročni meni in kartico z imenom svata. Tudi tako bosta nekaj prihranila pri poroki.

prihranita-pri-poroki (1)

Sama pripravita darila za svate

Skoraj na vsaki poroki mladoporočenca svatom podarita kakšna darila.

 • Včasih je to zahvala s fotografijo iz poročnega dne
 • Včasih je to škatlica s sladkarijami iz poročnega dne
 • Včasih je to kašno dišeče milo, med, konfeti bombončki

Če želita prihraniti pri poroki razmislita kaj lahko izdelata sama. Razmišljajta v tej smeri, da svatom vseeno podarita nekaj kar jih bo spominjalo nate. Lahko mogoče pred poroko spečeta kaj takšnega po čemer vaju vsi poznajo. Izdelata kakšne mini posodice iz gline ali pač sama izdelata zahvale in prosita poročnega fotografa, da vama na dan poroke natisne fotografije, ki jih bosta vstavila v zahvale. Kakorkoli poskušajta biti unikatna in poskusita pustiti nekaj sebe v teh darilih. Svati bodo izvirnost cenili vidva pa lahko prihranita pri poroki.